Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 september, 2020 - 15:55Uppdaterad: fredag, 11 september, 2020 - 17:08
  • Anna-Maja Henriksson. Foto: Rasmus Olin, ÅRTV

"Det har varit en svår och tung period"

Ålandsminister och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är glad och lättad för Ålands del att gränsen till Sverige öppnas.

-Det här har varit en svår och tung period så här långt och belastat ålänningarna på många sätt, säger hon.

Anna-Maja Henriksson är medveten om att det finns risker med att öppna gränsen, speciellt som Åland varit utan nya smittade fall i över 50 dagar.

-Det är klart att det finns en risk att smittan ökar i någon mån, men det gäller för myndigheterna att fortsätta informera ålänningar och dem som kommer, att det är viktigt att följa hygienreglerna, säger hon.

Finland har haft bland de strängaste reserestriktionerna inom EU och kan inte ha gränserna stängda mer än högst sex månader enligt gällande regler.

-Den perioden går ut den 18 september, säger Anna-Maja Henriksson.

Finland får anstånd med sexmånadersregeln för att hinna stifta en lag om testning av människor som kommer till Finland från länder med hög smittorisk.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »