Nyheten i ljudformat
Publicerad: onsdag, 15 januari, 2020 - 12:57, uppdaterad: onsdag, 15 januari, 2020 - 15:14

Hans Mattsson överklagar dom mot Fifax

Byggfirma Hans Mattsson Ab överklagar tingsrättens dom från december som handlade om bygget av den landbaserade fiskodlingen i Eckerö där Hans Mattsson Ab förlorade tvisten mot Fifax och F-Fast.

Nu yrkar byggfirma Hans Mattsson genom sitt ombud Bert Häggblom att hovrätten tar upp ärendet och utfärdar verkställighetsförbud av tingsrättens dom. I besväret skriver man att man vill att Åbo hovrätt i första hand återförvisar ärendet till Ålands tingsrätt och i andra hand godkänner kärandes yrkanden i tingsrätten samt rättegångskostnaderna. Man vill också att hovrätten ålägger Fifax och F-fast att ersätta Hans Mattssons rättegångskostnader i hovrätten med 5 500 euro. Ifall hovrätten omfattar tingsrättens dom bör rättegångskostnaderna enligt besväret kvittas så att vardera parter själva ska svara för sina kostnader både i tingsrätt och i hovrätt.

Tingsrätten ansåg i december att även om byggfirman framfört krav om tilläggskostnader så har de inte varit tillräckligt precisa och inget underlag har presenterats. Därför ansåg tingsrätten att rättskraven inte uppfylls. Hans Mattsson Ab dömdes att betala bolagens rättegångskostnader på 83.000 euro.

Fler Nyheter

Omsorgsförbundet heter nu KST

Vid årsskiftet bytte formellt Ålands omsorgsförbund namn till Kommunernas socialtjänst, KST.

Singelolycka vid Knutsbodabrinken

En personbil med två personer körde av vägen vid Knutsbodabrinken i Lemland vid 11-tiden idag.

Skottlossning i Godby visade sig vara fyrverkeri

Polisen fick en anmälan om skottlossning i Godby på lördagskvällen. Vid kontroll visade det sig att det var ett fyrverkeri, och inga vapen som avlossats.

Bilbrand i Hammarland troligen anlagd

Någon gång mellan den 9 och 14 januari förstördes en bil i en brand i Hammarland.

Polisen söker vittnen till farlig trafikincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen söker vittnen gällande grovt äventyrande av trafiksäkerheten på Lemlandsvägen i Knutsboda vid 23-tiden på kvällen.

Villkorligt fängelse för grov stöld

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En 39-årig man har av tingsrätten dömts till sex månaders villkorligt fängelse för grov stöld, skadegörelse och besittningsintrång.

Häggblom invald i regionkommittén

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lagtingsledamot Bert Häggblom(Ob) har blivit utsedd till Ålands ordinrie ledamot i Regionkommittén inom EU.

Lindvall ny assistent till Löfström

Mats Löfström:
Emma Lindvall blir ny riksdagsassistent för riksdagsledamot Mats Löfström. Lindvall är hemma från Saltvik och studerar för tillfället handelsrätt vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors.

Praxis styr hur lagtinget hanterar fullmakter

Susanne Eriksson och Conny Nyholm:
Det är praxis, det vill säga hur man brukar göra, som styr hur lagtinget beviljar eller inte beviljar fullmakter till regeringen.