Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 oktober, 2016 - 09:34Uppdaterad: måndag, 24 oktober, 2016 - 09:56
  • Om man skapar ett KST och anställer en jurist kan kommunernas beslut från start bli så korrekta som möjligt och många som befinner sig i en tung livssituation slipper driva sina ärenden vidare i olika instanser och riskera falla mellan stolarna, skriver handikappförbundet. Arkivfoto: Ida Jansson.

Handikappförbundet: Låt inte KST stranda!

Låt inte diskussionerna om KST handla om kommunernas antal eller finansiering och låt inte beslutet stranda på att kommunerna strävar till att behålla sin makt. Det skriver Ålands handikappförbund i ett pressmeddelande.

Förbundet påminner om att grundtanken med KST är likabehandling och rättssäkerhet för brukarna och en bättre arbetssituation för tjänstemännen i och med möjlighet till specialisering, stöd av varandra och samlad kompetens. Man hoppas också att en jurist kan jobba inom ett framtida KST och hjälpa till med tolkning av den stundtals svåra lagstiftning som gäller inom socialvården.

Vaccuum

Förbundet efterlyser också en tydlig politisk vilja kring att uppdatera socialvårdslagen, där man tycker det uppstått ett vacuum efter att Åland inte antog rikets uppdaterade socialvårdslag.

- Vårt förslag är att så fort som möjligt anta rikets uppdaterade socialvårdslag, med nödvändiga ändringar för att passa de åländska förhållandena. I annat fall kommer situationen att vara fortsatt oredig och bli ännu mera ohållbar ju längre tiden går, skriver handikappförbundet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »