• Arkivfoto.
Publicerad: torsdag, 20 december, 2018 - 14:46

Hammarland ska prioritera närproducerat

Hammarland ska inte bara ska se till priset utan prioritera närproducerat och inhemskt när man köper livsmedel till kommunens kosthåll.

Den här skrivningen lade kommunfullmäktige till i budgeten för nästa år när man behandlade den i tisdags. I stort godkändes annars kommunstyrelsens budgetförslag, men satsningen på en beachvolleyplan, en bouleplan och en multiarena vid Öra strand flyttade man fram från 2019 till 2020. Även multiarenan i Kattby blev framflyttad från 2020 till 2021.

På tisdagens möte godkände fullmäktige också en tilläggsbudget för innevarande år. Driftskostnaderna har ökat med 38.500 euro bland annat på grund av ökade personalkostnader på socialkansliet och inom brand- och räddningsväsendet. Investeringskostnaderna ökade med 58.100 euro eftersom man köpte tillbaka en tomt på Öra strand, gjorde elarbete i Hammargårdens bastuavdelning och för att belysningen längs gc-vägen i Öra blev dyrare än väntat. Tilläggsbudgeten visar också att man fått 68.000 euro mer i landskapsandelar än vad man hade väntat sig.

Fler Nyheter

Moped och bil krockade i Hindersböle

En moped och en bil krockade i dag vid 15.30-tiden på Hindersbölevägen i Mariehamn.

Statsministern besökte Åland

Statsminister Antti Rinne besökte Åland under dagen. På agendan stod företagsbesök, ett möte med landskapsregeringen och självstyrelsen företrädare och en stunds kampanjande med Ålands socialdemokrater.

Planer på att bygga ut Posten-hus

Ägaren av fastigheten som står i hörnet av Torggatan och Nygatan, som bland annat inrymmer Åland Post, en inredningsbutik och flera kontorsutrymmen, vill bygga ut.

Det sker om besvär inlämnas mot lagtingsvalet

Efter att centralvalnämnden för lagtinsvalet beslutade att man ställer in den planerade internetröstningen har frågor om vad som gäller om eventuella besvär mot valet väckts. Ett besvär mot valresultatet i ett lagtingsval får enligt vallagen "anföras av var och en vars rätt eller fördel kränks av beslutet".

Första stugbyn Green Key-märkt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Rundbergs Stugor i Kungsö, Jomala har som första åländska stugby blivit Green Key-märkt.

Ålands dricksvatten förskonat från bekämpningsmedel – "men försiktighet behövs"

Miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson och Ålands vattens vd Christian Nordas:
I Danmark och på vissa platser i Sverige har man haft bekymmer med bekämpningsmedel i dricksvattnet. Men här på Åland har vi hittills varit förskonade.

Risk för skattesmäll för åländska löntagare

I slutet av året kan du få en skattesmäll. Förra året ändrades skattekorten från en månatlig basis till en årsgräns som gör att du kan behöva betala årets underskott i december.

Sjöräddningen ryckte ut till Hummelvik

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Rescue Stormskär anropades igår för att assistera en drivande båt utanför Hummelvik enligt ett pressmeddelande från Ålands sjöräddningssällskap...

Rädsla och hot präglar arbetsklimatet på Viking Line

En del av Stefan Brunows reportage:
Rädsla och hot präglar arbetsklimatet på Viking Line. Det är titeln på YLEs granskning av rederiet som idag publiceras både som en artikel och ett längre program.