• Arkivfoto.
Publicerad: torsdag, 20 december, 2018 - 14:46

Hammarland ska prioritera närproducerat

Hammarland ska inte bara ska se till priset utan prioritera närproducerat och inhemskt när man köper livsmedel till kommunens kosthåll.

Den här skrivningen lade kommunfullmäktige till i budgeten för nästa år när man behandlade den i tisdags. I stort godkändes annars kommunstyrelsens budgetförslag, men satsningen på en beachvolleyplan, en bouleplan och en multiarena vid Öra strand flyttade man fram från 2019 till 2020. Även multiarenan i Kattby blev framflyttad från 2020 till 2021.

På tisdagens möte godkände fullmäktige också en tilläggsbudget för innevarande år. Driftskostnaderna har ökat med 38.500 euro bland annat på grund av ökade personalkostnader på socialkansliet och inom brand- och räddningsväsendet. Investeringskostnaderna ökade med 58.100 euro eftersom man köpte tillbaka en tomt på Öra strand, gjorde elarbete i Hammargårdens bastuavdelning och för att belysningen längs gc-vägen i Öra blev dyrare än väntat. Tilläggsbudgeten visar också att man fått 68.000 euro mer i landskapsandelar än vad man hade väntat sig.

Fler Nyheter

Öspelstruppen slipper förseningskostnader

Peter Enberg:
- Ska man bli försenad är det här det optimala sättet att bli försenad på. Det säger Peter Enberg, ordförande för Ålands internationella idrottsorganisation, om att öspelstruppens hemkomst försenades med nästan 36 timmar på grund av ett tekniskt fel.

Ökat intresse för bredband på färjor

CG Sänne och Kenneth Påvall:
Det finns ett ökat intresse för bredband på färjor. Cirka 70 miljoner personer reser på Östersjön varje år och bland annat Eckerö Linjen anlitar företaget Nowhere Networks för internetuppkoppling på sina färjor.

Extra busstrafik under Rock Off

De norråländska kommunerna tillsammans med Jomala sätter in en extra busstur under Rock Off. Bussen avgår från bussplan kl 00:00 varje kväll under Rockoff mellan 19 - 27 juli.

m/s Skarven får EHM-utrustning

Landskapet upphandlar ny så kallad EHM eller Equipment Health Monitoring-utrustning till m/s Skarvens maskin.

Räddningsverket har ny fältledningsbil

Fältchef Peter Mattsson intervjuas:
Mariehamns räddningsverk har skaffat en ny fältledningsbil för cirka 50 000 euro.

Minderårig rökte framför polis - barnskyddsanmälan upprättades

Polisen fick under lördagsnatten tips om en ungdomsfest i Jomala där en minderårig person bestämde sig för att röka en cigarett rakt framför näsan på polisen.

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

Tekniska problem på Cinderella – Rosella försenades kraftigt

Viking Lines ms Cinderella fick igår kväll tekniska problem vilket ledde till att ms Rosella avgick kraftigt försenat från Kapellskär.

Katrin Sjögren vidhåller nyttan med en kommunreform

Den åländska kommunstrukturreformen har varit en av de stora reformerna under den här mandatperioden för lantråd Katrin Sjögren (lib). En reform som har kantats av mostånd ute i många av de åländska kommunerna.