• Arkivfoto.
Publicerad: torsdag, 20 december, 2018 - 14:46

Hammarland ska prioritera närproducerat

Hammarland ska inte bara ska se till priset utan prioritera närproducerat och inhemskt när man köper livsmedel till kommunens kosthåll.

Den här skrivningen lade kommunfullmäktige till i budgeten för nästa år när man behandlade den i tisdags. I stort godkändes annars kommunstyrelsens budgetförslag, men satsningen på en beachvolleyplan, en bouleplan och en multiarena vid Öra strand flyttade man fram från 2019 till 2020. Även multiarenan i Kattby blev framflyttad från 2020 till 2021.

På tisdagens möte godkände fullmäktige också en tilläggsbudget för innevarande år. Driftskostnaderna har ökat med 38.500 euro bland annat på grund av ökade personalkostnader på socialkansliet och inom brand- och räddningsväsendet. Investeringskostnaderna ökade med 58.100 euro eftersom man köpte tillbaka en tomt på Öra strand, gjorde elarbete i Hammargårdens bastuavdelning och för att belysningen längs gc-vägen i Öra blev dyrare än väntat. Tilläggsbudgeten visar också att man fått 68.000 euro mer i landskapsandelar än vad man hade väntat sig.

Fler Nyheter

Största räddningsövningen på 10 år

Stationschef vid Ålands sjöbevakningsstation Kim Westman berättar om övningen:
I lördags skedde den största evakueringsövningen på 10 år på Åland. Övningen arrangerades av Ålands Sjöbevakningsstation tillsammans med samarbetsmyndigheterna och frivilliga organisationer.

Getas ekonomi går utför

Kommunstyrelsens ordförande Camilla Andersson intervjuas:
Geta får problem med likviditeten år 2020 om inte landskapsandelarna höjs eller om kommunen får in kraftigt ökade skatteintäkter.

Fängelse för narkotikabrott

Tre personer dömdes och två friades av Ålands tingsrätt i en brottshärva som bland annat innefattade medhjälp till grovt narkotikabrott.

Man beställde cannabis med posten

En man har dömts för att ha beställt cannabis från utlandet till en adress på Åland.

Underhållsarbeten på Asterholmalinjen i juni

Mellan den 3 och 20 juni kommer man att göra underhållsarbete på Asterholmalinjen i Brändö.

Liberalerna presenterade valplattform

Partiordförande Katrin Sjögren och vice ordförande Ingrid Zetterman.
Människan ska vara i centrum, inte strukturerna. Det är ett av fokusområdena i liberalernas valplattform, som presenterades i dag.

Eckerö säljer radhustomter

Eckerö kommun bjuder ut två stycken tomter som är ämnade för radhus till auktion.

Socialt hållbar arbetsmarknad

Susanne Broman och Mattias Eilola:
År 2030 ska Åland vara ett samhälle för alla. Det poängterades under gårdagens seminarium om en socialt hållbar och inkluderande arbetsmarknad som ararangerades av Ålands handikappförbund. Deltagarna fick bland annat veta mer om den svenska arbetsförmedlingens projektet Gör Plats, där sytet är att fler med funktionsvariationer ska få ett varaktigt arbete.

Viking Line tvekar om rotorsegel

Ulf Hagström är teknisk direktör på Viking Line:
Det blir inget rotorsegel på det fartyg som Viking Line just nu bygger i Xiamen, Kina. Det har Viking Line fattat beslut om.