Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 januari, 2022 - 16:09Uppdaterad: tisdag, 4 januari, 2022 - 16:23

Hambrudd: "rätt beslut trots ökad smittorisk"

- Beslutet om att inleda närundervisningen är baserat på samarbetsgruppens bedömning av situationen från i måndags, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C) i respons till kritiken från Ålands lärarförbund.

- Vår utvärdering av tidigare perioder av distansundervisning har visat att de tagit hårt på barnens och de ungas mentala hälsa och deras prestationer. Därför tycker vi det är viktigt att hålla skolorna öppna, säger hon.

Att skolöppningen kan medföra en risk för ökad smittspridning är landskapsregeringen enligt henne medveten om.

- Precis som i våras kan smittskyddsläkaren ta beslutet att stänga ner en klass eller en skola, i vilket fall vi kan övergå till distansundervisning. Det finns naturligtvis en risk att smittspridningen ökar. Omikron är smittsammare, men ger också lindrigare symtom. Utbildningsbyrån kommer i dag eller tidigt i morgon gå ut med vidare anvisningar kring hur man bör tänka för att göra det så säkert som möjligt, säger Annika Hambrudd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »