Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 februari, 2020 - 06:51Uppdaterad: tisdag, 4 februari, 2020 - 11:50
  • Grundlönen ska motsvara utbildningsnivån, anser hälsovårdare och barnmorskor med egen mottagning samt skärgårdshälsovårdarna inom ÅHS. Arkivfoto: Ida Jansson

Hälsovårdare och barnmorskor med egen mottagning vill se justerade löner

”Vi kräver att våra grundlöner justeras så att de motsvarar det vi är anställda som”.

Så skriver hälsovårdare och barnmorskor med egen mottagning samt skärgårdshälsovårdarna inom ÅHS i en insändare i dagens lokaltidningar.

De anser att det krävs mer ansvar och kunnande av en arbetstagare på en egen mottagning än av en person som jobbar på en avdelning.

De skriver också att hälsovårdare idag har 240 studiepoäng när de utexamineras, och barnmorskor 270 studiepoäng. Därför tycker de att det är fel att sjukskötare som jobbar på en avdelning inom ÅHS, och som utexaminerats med 210 studiepoäng, har en högre grundlön än de som jobbar på en egen mottagning.
- Grundlönen bör justeras så att den motsvarar den specialisering som krävs för att ens få jobba på Ålands olika rådgivningsverksamheter, skriver de.

De påpekar också att dagens lönesituation kan leda till negativa effekter när ÅHS vill rekrytera hälsovårdare och barnmorskor till egen mottagning i framtiden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »