Gymnasieutbildning för utvecklingsstörda

Bodil Regårdh är överingspektör på utbildningsavdelningen. Arkivfoto: Tomas Tornefjell

-Arbetsgruppen som landskapets utbildningsavdelning tillsatt är nu klara med en rapport som mer konkret kartlägger en framtida gymnasieutbildning för gravt utvecklingsstörda. Det säger Bodil Regårdh, överinspektör på landskapsregeringens utbildnings- och kulturavdelning.

I rapporten framgår bland annat att man i samarbetet mellan Ålands gymnasium och Ålands omsorgsförbund vill få tillgång till omsorgsförbundets lägenheter för boendeträning samt att de studerande ska göra delar av sin arbetspraktik inom omsorgsförbundets verksamhet.

Planen är att utbildningsprogramet ska ha sex studieplatser inledningsvis; fyra för personer yngre än 25 år och två för de som är över 25. Man har ingen budget i dagsläget men resursbehovet uppskattas till en koordinerande lärare samt två till tre gruppassistenter. Start för boendeträningen planeras i höst och utbildningen nästa år. Alla studerande ska också ha en individuell studieplan som ska slutföras inom högst tre år. Utöver arbetsfärdigheter läser man även matematik, svenska, IT samt lite samhällskunskap och medborgarfärdigheter.

Taggar

  1. Nyheter
  2. Utbildning
  3. Omsorg

Författare

  1. Emma Lindvall
|