Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 mars, 2011 - 14:29Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Gymnasielärarnas nya avtal är klart

Nu är avtalet klart för lärarna i det blivande Ålands gymnasium. Landskapsregeringen godkände i dag preliminärt det nya tjänstekollektivavtalet som gör att samtliga lärare får samma avtal. Hittills har de olika skolorna som nu slås samman haft olika läraravtal. Det nya gemensamma avtalet innebär en kostnadsökning för landskapet på en procent i år och 1,5 procent nästa år. Avtalet innebär förutom lönehöjningar också att det gamla systemet med undervisningsskyldighet frångås. I stället införs ett system med årsarbetstid, vilket innebär att arbetstiden kan variera mellan olika månader. Arbetstiden är delad i en regelrad arbetstid som arbetsgivaren förfogar över, samt en förtroendetid som läraren själv förfogar över för till exempel föräldrakontakter, fortbildning och förberedelse inför lektioner. Det nya läraravtalet gäller från den första augusti då den nya myndigheten Ålands gymnasium inrättas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »