Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 januari, 2018 - 14:12Uppdaterad: måndag, 22 januari, 2018 - 15:37
  • Sstefan Rumander är vd för Fastighetsverket som hyr ut Guttorpanläggningen åt landskapet. Arkivfoto: Tomas Tornefjell

Guttorp får bättre rening

-Det är ett komplext område kring Guttorp och vi för samtal med många aktörer i området om att få det bra. Det säger Stefan Rumander, vd för Fastighetsverket som nu har en plan för hur man ska rena fosforustläppen från fiskodlingsanläggningen.

Redan 2016 publicerades en rapport om utsläppen i området där Guttorp ansågs vara det största problemet. Nu har Fastighetsverket, som hyr ut anläggningen till landskapet, tagit fram en ny rapport om förbättringar. Ambitionen är att projektet, som beräknas kosta drygt 100.000 euro, ska bli klart i år och att också

våtmarken uppgraderas.

Stefan Rumander påminner om att Ålands vatten har planer på att eventuellt kunna använda Östra Kyrksundet som vattentäkt och menar att man då måste diskutera fler åtgärder i området, bland annat en kommunal avloppsledning. Rumander säger att en gemensam avloppsledning skulle vara ett kostnadseffektivt alternativ och att Fastighetsverket just nu för en dialog med Sunds kommun om hur det skulle fungera.

Mer om det här sänds i Åland idag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »