Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 januari, 2022 - 17:20Uppdaterad: onsdag, 26 januari, 2022 - 17:20

Gunell vill lätta på ÅHS sparkrav

Finns det en möjlighet att lätta på sparkraven för ÅHS? Det frågade Camilla Gunell (S) under onsdagens frågestund i lagtinget.

Hon menar att ÅHS är en organisation som fortfarande är i beredskapsläge och har svårt att få personalen att räcka till.

- Är man beredd att se över ramarna för ÅHS, frågade hon.
Finansminister Roger Höglund (C) svarade att ÅHS redan fått eftergift på sparkravet på två procent för år 2022, som all landskapets verksamhet har fått, och istället behöver spara en procent. ÅHS står för 30 procent, det vill säga 100 miljoner, av landskapets totala kostnadsmassa.

- Är det någon verksamhet som ser att man inte klarar av inbesparingen under rådande förhållanden, måste de kommunicera det, sa Roger Höglund.

Camilla Gunell undrade om det är rätt fokus för ÅHS att hitta inbesparingar för nästa år, istället för att arbeta bort den vårdskuld som blir en följd av coronapandemin.

- När det är spartider ser man på annat sätt på verksamheten och hittar inbesparingar som leder till att man kan spara pengar utan att det märks utåt, sa Roger Höglund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »