Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 oktober, 2018 - 05:37Uppdaterad: tisdag, 16 oktober, 2018 - 14:25
  • Caroline Staffas på ÅHS preventivmottagning. Arkivfoto.

Gratis preventivmedel föreslås till följd av abortstatistik

På grund av Ålands höga abortstatistik ligger nu ett förslag hos ÅHS om att erbjuda gratis preventivmedel till vissa riskgrupper.

Till dessa grupper hör kvinnor som nyligen varit gravida och som kanske inte tänker på att skydda sig direkt efter graviditeten. Detta är en grupp som i abortstatistiken på Åland ökar hela tiden och om man ser man på hela landets statistik ökar aborterna i Finland mest på Åland.

Det här berättar hälsovårdaren Caroline Staffas på ÅHS preventivmedelsrådgivning.

Försök med gratis preventivmedel har gjorts på vissa håll i riket och i Sverige och där ser man att abortstatistiken går ner, berättar Staffas som tror att erbjudandet om gratis preventivmedel på Åland kunde leda till att fler vågar pröva långtidsverkande preventivmedel som till exempel spiral.

Hårt tryck på rådgivningen

Bemanningen på ÅHS preventivmedelsmottagning minskades förra året, från två heltidstjänster till en och en halv heltidstjänst. Enligt Caroline Staffas märks detta, personalen har fullt upp med patienterna.

- Vi är väldigt fullbokade. Vissa perioder får man att vänta länge innan man kan komma på ett besök, säger Staffas.

Utöver preventivmedelsrådgivningen handhar rådgivningen även papa-provtagningarna, alltså prover som tas för att hitta cellförändringar i livmoderhalsen.

- Det är en ganska stor grupp patienter det också, säger Staffas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »