Kim Westman:
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: torsdag, 26 mars, 2020 - 20:00, uppdaterad: fredag, 27 mars, 2020 - 13:05

Gränskontroll även för fritidsbåtar

Sjöbevakningen rekommenderar att medborgarna undviker båtlivet tills vidare och påminner att gränskontrollerna gäller även för fritidsbåtar.

Det skriver man i ett pressmeddelande. Sjöbevakningen har ökade uppgifter i samband med undantagstillståndet och det kan dröja länge innan hjälp finns på plats om man råkar ut för en olycka eller ett haveri till sjöss.
Gränskontrollerna som införts i samband med undantagstillståndet gäller också fritidsbåtar som rör sig till och från utlandet. Gränskontrollen på Åland sker endast i Mariehamn vid bryggan norr om segelfartyget Pommern meddelar Sjöbevakningen. Det är alltså förbjudet att anlända från utlandet till Åland till någon annan hamn än den vid Pommern.

-En förhandsanmälan om behovet av en gränskontroll bör göras i god tid före önskad granskning och senast en timme på förhand. Anmälan görs per telefon 018 57055, e-post rrmh@raja.fi eller VHF-kanal 16/kanal 14. Genom att undvika gränskontrollen kan man göra sig skyldig till ett riksgränsbrott.

Fler Nyheter

30 ålänningar återvänder varje vardag från Sverige

Omkring 30 ålänningar återvänder från Sverige varje vardag, enligt Kim Westman, gränsbevakningens stationschef på Åland.

Talmannen: Vi måste hjälpas åt

Roger Nordlund:
Talman Roger Nordlund (c) gav under söndagens presskonferens ett tal till landskapet Åland där han tackade för allas uppoffringar, påminde om allvaret i situationen och vädjade om att fortsätta hjälpas åt.

Presskonferens, söndag 29/3

Söndagens presskonferens:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under söndagen.

LR:s pressinformation direktsänds

Klockan 12.00 idag söndag håller landskapsregeringen en pressinformation för att ge en statusuppdatering avseende coronaviruset.

"Var restriktiva med restaurangbesök"

Lantrådet Veronica Thörnroos uppmanar allmänheten att vara restriktiv när det gäller restaurangbesöken just nu.

Polisen har skingrat folksamlingar

Tommy Törnroos:
Polisen har under de senaste dagarna noterat enstaka folksamlingar på över tio personer och bett dem skingra sig.

Presskonferens, lördag 28/3

Lördagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under lördagen.

Larmcentralen uppmanar till att inte elda

Johan Ehn, tillförordnad alarmmästare, uppmanade under dagens presskonferens de som utför gårdsarbetet hemma eller på stugorna att inte elda.

Traffic to Kapellskär three days a week

Rosella will start operating from Mariehamn to Kapellskär on Tuesday, Wednesday and Thursday starting next week. The ship will only carry goods.