Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 1 april, 2020 - 09:28Uppdaterad: onsdag, 1 april, 2020 - 11:26
  • Det var den 13 maj 2018 som Godby kongresshotell brann ned till grunden. Nu återförvisar hovrätten målet tillbaka till tingsrätten. Arkivbild.

Godby-branden återförvisas till tingsrätten

Hovrätten upphäver domen i målet om branden på Godby kongresshotell och återförvisar ärendet tillbaka till tingsrätten.

Domstolen menar att tingsrätten på felaktiga grunder avvisade hotellägaren TDH Trading Ab:s yrkanden.

Det var för snart ett år sedan som en då 16-årig pojke dömdes till tre månaders villkorligt fängelse för ovarsam hantering. Det var i maj 2018 som hotellet brann ned till grunden efter att pojken tillsammans med en annan icke-straffmyndig pojke gjort upp eld i hotellet som trots släckningsförsök flammade upp senare samma natt.

Tingsrätten ansåg att hotellägarens näringsförbud gjorde att han inte kunde företräda bolaget i rätten. Det var en ”allvarlig brist”, menar hovrätten, som kräver att tingsrätten handlägger ärendet på nytt.

Och som en följd av det beslutet så tar inte hovrätten ställning till yrkaden från den dömde om strafflindring. Ungdomen har yrkat på att åtalet ska förkastas som ogrundat, alternativt att straffet ska lindras.
 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »