• Mats Löfström.
Nyhetsnotisen i ljudformat:
God medicinsk praxis snart även på svenska (längre reportage från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 18 september, 2019 - 08:17, uppdaterad: onsdag, 18 september, 2019 - 17:21

God medicinsk praxis - snart också på svenska

Vårdhandboken Turvallinen lääkehoito, eller på svenska God medicinsk praxis, ska nu översättas till svenska. Det skrev riksdagsledamot Mats Löfström på sin Facebooksida under tisdagkvällen.

- En åländsk långkörare får äntligen nu sitt lyckliga slut. Jag är mycket glad över detta eftersom det är en av de konkreta textrader jag var med om att skriva i regeringsförhandlingarna i maj och som nu förverkligas i första budgeten. Alla andra textrader ska så klart också förverkligas, skriver Löfström.
Landskapet har velat få handboken översatt i mer än ett decennium, och dåvarande social- och hälsovårdsminister Carina Aaltonen påpekade redan 2013 att det inneär risker för åländska patienter om texten bara finns tillgänglig på finska, något minister Wille Valve åter lyfte i januari i år.
Landskapet förde ärendet till justitieombudsmannen 2014, och 2015 beslöt JO att handboken skulle översättas, något som nu alltså skrivits in i det budgetförslag som offentliggörs i sin helhet den 7 oktober.

Fler Nyheter

Svamp på dagisgård bekämpades med Roundup

Felix Quarnström rapporterar och intervjuar Patrick Björck
Jordbruksbyrån vill utreda en incident där Finströms kommun förra veckan använde bekämpningsmedlet Roundup för att bekämpa en milt giftig svamp på Godby daghems område, något den svenske svampexperten Patrick Björck kallar tanklöst, och som inte följt de användningsvillkor som använts av finska TUKES.

Vill fördröja HFD-beslut

Centerns partiordförande Veronica Thörnroos
Lämna in kompletteringar för att fördröja Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) utlåtande om vägplanen på västra Föglö.

Poststrejk i riket påverkar Åland

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ifall en poststrejk bryter ut i riket mellan den 11 och 24 november kommer det att få följder även för Åland.

Vinna eller försvinna för IFK

Nyhetsnotisen i ljudformat
På dagen tre år efter att IFK Mariehamn tog det historiska guldet i fotbollsligan ska klubben inleda kvalet till en plats i europaspelet nästa år.

Många gjorde valkompassen på valdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ålands Radios valkompasser inför lagtings- och kommunalvalet gjordes av totalt runt 8530 personer och alla kompasser hade många användare under valdagen.

Knipans akterklaff har reparerats

Uppdatering: M/s Knipans akterklaff är nu reparerad och linjen Svinö-Degerby trafikeras enligt turlistan från klockan 13:15 i dag.

Vill starta ungdomsverksamhet igen

Brage Wilhelms är ordförande i Lumparlands UF
Lumparlands ungdomsförening vill att ungdomslokalen Furuborg på nytt blir en naturlig samlingsplats för ungdomar.

Extremväder kräver strategier för jordbruket

Sölve Högman
Tvära kast inom väderleken påverkar jordbruket och det finns olika strategier för att tackla det. Bland annat detta diskuterades under tisdagen vid ett seminarium som ingår i landsbygdsutvecklingsprogrammet.

Två nya i centralvalnämnden, tre lämnar pga jäv

Landskapsregeringen beslöt att tillsätta Christina von Hertzen och Britt-Marie Sjöström-Kärki som nya medlemmar i centralvalnämnden för lagtingsval.