Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 11 februari, 2024 - 22:58Uppdaterad: söndag, 11 februari, 2024 - 23:19
  • Pekka Haavisto hittade sina främsta åländska supportrar i Hållbart initiativ, medan en moderat delegation deltog i Alexander Stubbs valvaka i Helsingfors. Foto: Pressbilder, Montage: Ålands Radio

Glada moderater, dämpade men ändå nöjda HI:are 

Partiaktiva inom Hållbart Initiativ och Moderaterna är de som kampanjat mest aktivt under presidentvalet på Åland. På söndagskvällen fick partiledaren Wille Valve (MSÅ) festa i Helsingfors, medan kvällen blev lugnare för HI:arna i Mariehamn. 

På söndagskvällen valdes Alexander Stubb till Finlands och Ålands nästa president. Stubb fick knappt 52 procent av rösterna, medan Pekka Haavisto fick drygt 48 procent. 

Precis som i den första omgången gjorde Haavisto väl ifrån sig på Åland, där han fick 58,6 procent av rösterna. Men naturligtvis var stämningen ändå lite dämpad på Hållbart Initiativs valvaka i Mariehamn. 

– Man hade förstås önskat att Haavisto skulle ta hem det här, men vi är ändå nöjda. Stubb har inte varit lika tydlig i kampanjen med svaren om demilitariseringen och självstyrelsen, men han har sagt att det fortsättningsvis ska vara en bra relation, säger talespersonen Erica Scott

På Åland är det i första hand moderater som kampanjat för Stubb, och Moderaternas partiledaren Wille Valve deltog tillsammans med ett par partikamrater på Stubbs valvaka i Helsingfors.  

– Det är fest! Taket höll på att lätta, när Yles valprognos kom, säger Wille Valve som tror att Stubb kommer att upprätta en bra relation till ålänningarna, trots att han inte lyckades vinna en majoritet av just deras röster. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »