Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 6 augusti, 2020 - 15:12Uppdaterad: torsdag, 6 augusti, 2020 - 15:12
  • Deltagare inför högskoleprovet 2015, som med den nya förlängningen kan fortsätta söka utbildningar i tre år till. Foto: ÅRTV

Giltighetstiden på högskoleprov förlängs

Sveriges regering har beslutat att giltighetstiden på resultatet av högskoleprovet förlängs från fem till åtta år. Det rapporterar Sveriges radio.

Anledningen är att eftersom coronapandemin slagit hårt mot arbetsmarknaden vill man underlätta för de som tidigare har skrivit högskoleprovet att vidareutbilda sig. I praktiken innebär det att de som ansöker i vår till högskolor och universitet i vår kommer att kunna använda upp till åtta år gamla resultat i sin ansökan.
Beslutet gäller från den 10 september.

Svenska Universitets- och högskolenämnden skriver idag på sin hemsida att de rekommenderar att höstens högskoleprov inte bör gå av stapeln med tanke på smittorisken, en rekommendation som redovisats till regeringen.
Även vårens högskoleprov ställdes in.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »