• Dånösundsbron i Geta. Foto: Malin Lundberg.
  • Camilla Andersson. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.
Camilla Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Geta:
Publicerad: fredag, 8 november, 2019 - 06:41, uppdaterad: fredag, 8 november, 2019 - 06:41

Geta kan inte betala för ny bro

Enligt landskapets färska beräkningar kostar det omkring 1,5-2 miljoner euro att byta ut Dånösundsbron i Geta, en åtgärd som är nödvändig inom några år. Men vem som ska ta notan – kommunen eller landskapet – är en flera år lång diskussion som fortfarande inte nått ett avslut.

Landskapet menar att bron är kommunens väg, men i Geta håller man inte med.

– Vi anser inte att det är en kommunal angelägenhet, alla broar bör ligga under landskapet. Det finns ingen kommun som har resurser att underhålla broarna som det ser ut i dag, säger Camilla Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Om Geta ändå ska stå för kostnaderna säger hon att det finns ett drastiskt svar till det:
– I så fall skulle vi få riva bron, Geta kommun har inte de ekonomiska resurserna.

Enligt Camilla Andersson fanns ett muntligt avtal med den regering som avgick 2015, men som den senaste regeringen sedan inte ville kännas vid. Nu står Getas hopp om att landskapet tar på sig kostnaderna till att Centern återfår positionerna i regeringen.

Fler Nyheter

Näringsministern vill bygga förtroende hos jordbrukare

Veronica Thörnroos:
Tre av ministrarna i den nya regeringen har inte tidigare suttit som ledamöter i lagtinget. - Det är inte en absolut förutsättning att ha suttit i Ålands lagting för att ingå i en regering. Vi har haft ett flertal ministrar tidigare som inte heller ingått i lagtinget tidigare, säger det tillträdande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos har presenterat sina ministrar

Veronica Thörnroos presenterar de nya ministrarna och deras ansvarsområden:
Veronica Thörnroos (C) har presenterat ministrarna i den kommande landskapsregeringen.

Skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter fastslagna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet fastslår nu allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter som ska användas vid fortsatt vattenskyddsarbete och när nya vattenskyddsområden upprättas eller befintliga uppdateras.

Ålands radio och Ålands judoklubb får Rädda barnen-pris

Pristagarna intervjuas av Owe Sjöblom
Ålands radio och Ålands judoklubb är årets pristagare av Rädda barnens pris som sedan tio år tillbaka delas ut på barnkonventionens dag den 20...

Ändrad projekteringsordning ska ge billigare broutbyte

Landskapsregeringen beviljar mer pengar för tilläggsarbete i projekteringen för flera broar i broutbytesprogrammet. I och med det ökar budgeten för Djurholmsbron, bron över Långholmsströmmen, Kastörsbron, Askörsbron och Dånösundsbron med ca 50 000 euro per bro.

Omsorgsförbundet minskar sin budget

Förbundsfullmäktiges ordförande Petter Johansson:
Omsorgsförbundets budgetförslag för 2020 bantas med 100.000 euro. Det beslöt förbundsfullmäktige under sitt senaste möte. Mariehamns stads önskemål var att kostnadsökningen jämfört med 2019 inte skulle överstiga 1,5 procent.

Stina Wollter kommer till litteraturdagarna

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den svenska konstnären, författaren och radioprataren Stina Wollter kommer till Mariehamns litteraturdagar i mars, det skriver arrangörerna i ett...

Ministrarna presenteras 14:30

Regeringsbildare Veronica Thörnroos (C) presenterar ministrarna i den kommande landskapsregeringen i dag klockan 14:30.

Den genomsnittliga inkomstskattesatsen på Åland ökar

Den genomsnittliga åländska inkomstskattesatsen för 2020 blir 17,44 procent, en ökning från föregående år med 0,06 procentenheter.