Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 september, 2022 - 12:09Uppdaterad: torsdag, 22 september, 2022 - 12:33
  • Ann-Sofie Kraft Nilsson. Pressbild.

Garantipensionen från Sverige dras in vid årsskiftet

Vid årsskiftet förlorar personer som är skrivna i andra länder rätten till den svenska garantipension de hittills har haft.

Beskedet har skapat oro men pensionsspecialist Ann-Sofie Kraft Nilsson på Pensionsmyndigheten i Sverige tror att det är få på Åland som berörs.
- Enligt utbetalningsstatistiken är det 3-5 personer, säger hon.

Det kan dock finnas ett mörkertal, om man bor på Åland men har en svensk bank så syns man nämligen inte i pensionsmyndighetens statistik. Är man osäker på om man har fått garantipension från Sverige eller inte så kan man titta på det utbetalningsbesked man fick från pensionsmyndigheten i augusti.
- Står det ingen garantipension där så har man ingen garantipension och då berörs man inte av förändringarna, säger Ann-Sofie Kraft Nilsson.

FPA kommer att kontakta de kunder som med anledning av förändringen i Sverige borde ansöka om Finlands garantipension istället.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »