Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 januari, 2022 - 17:03Uppdaterad: torsdag, 6 januari, 2022 - 17:08

Fyra procent av ålänningarna är smittade

Uppskattningsvis fyra procent av den åländska befolkningen har covid-19 just nu och ungefär tio procent beräknas sitta i isolation och karantän.

Fler patienter söker sig nu till vård för covidsymptom och två intensivvårdas. Det sade landskapsläkare Knut Lönnroth på landskapets coronapressinformation på onsdagen.

Åland har nu en incidens på 4000 sett till antalet fall den senaste veckan.

- Det är en mycket hög siffra även jämfört med våra närregioner. Det faktum att smittan nu också finns på äldreboende och att belastningen på sjukvården är stor gör att det är en mycket utmanande situation vi står i, sade Lönnroth.

Nu vidtas alla åtgärder under två veckor framöver som finns i handlingsplanen. Man ska försöka minska smittspridningen, snabba på vaccinationstakten och tillsätta en arbetsgrupp som kan jobba med en långsiktig covidstrategi på Åland. Enligt Lönnroth så är många ännu i början av insjuknandet och många personer är unga.

Från och med nu gäller distansarbete, distansundervisning, munskydd på offentliga platser, offentliga tillställningar förbjuds, rekommendation att inte ha några privata tillställningar alls inomhus, rekommendation att inte ha hobbyverksamhet alls inomhus, det gäller även barn och unga och restaurangerna stänger klockan 18 och slutar servera alkohol kl 17.

- Det här är nödvändiga men destruktiva åtgärder. Jag tror tyvärr vi måste förbereda oss på att småningom ta ett djupt andetag och inse att vi inte kommer undan smittan, släppa på saker och ting och acceptera att smittan finns bland oss.

 

Artikeln har korrigerats.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »