Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 december, 2016 - 16:11

Fullt fiskekrig med riket

Det är nu fullt fiskekrig mellan landskapsregeringen och jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors.

 I ett brev i dag till ministeriet förklarar sig landskapsregeringen att inte vara bunden vid det beslut om fördelningen av fiskekvoterna som ministeriet tagit utan riktiga förhandlingar med landskapsregeringen. Fisket på Åland fortsätter som tidigare och frågan förs till Högsta domstolen för avgörande av tvisten, skriver landskapsregeringen.

Från åländsk sida menar man att jord- och skogsbruksministeriet brutit mot självstyrelselagen genom att fatta ett förvaltningsbeslut om fördelningen av fiskekvoterna mellan Åland och riket, trots att det inte finns laglig grund för det. Fördelningen skall ske genom förhandlingar och avtal mellan ministeriet och landskapsregeringen. Landskapsregeringen anklagar också ministeriet för att medvetet försöka förhindra och minska på det åländska fisket och att inte fördela torskkvoten eftersom det mesta av den skulle komma åländska fiskare tillgodo.

- Det kan inte vara lagstiftarens mening att riket genom ensidigt beslut ska kunna äventyra den åländska fiskerinäringens framtid, skriver landskapsregeringen.

Frågan tas alltså till HD för avgörande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »