Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 april, 2010 - 16:41Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

FS varnar för hjärnflykt

Var tredje ålänning saknas i varje årskull på grund av att man stannar kvar på studieorten efter avslutade studier. Den här flyttningsrörelsen kan orsaka en så kallad "brain drain", alltså hjärnflykt, om den inte kompenseras med inflyttning. Det här diskuterades på Frisinnad samverkans näringslivsseminarium förra veckan. Åland har ändå ett högt inflyttningstal, nio per 1.000 invånare, jämfört med Sverige som har sex och Finland som har två inflyttade per 1.000 invånare och år. Det åländska näringslivet måste i första hand växa på marknader utanför Åland. Eftersom massproduktion inte passar här skall satsningar bygga på kunskapsintensiva verksamheter som kan dra nytta av smådriftsfördelar, var en slutsats som drogs på seminariet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »