• Ombyggnaden på WHA har kommit en bit på vägen. Foto: Axel Eriksson
Dan Engblom och Anders Casén
Följ med Felix Quarnström på en rundtur på blivande WHA
Publicerad: tisdag, 3 december, 2019 - 06:37, uppdaterad: tisdag, 3 december, 2019 - 14:33

Frågor väcktes om granulatet på WHA

På Wiklöf Holding Arenas nya konstgräsplan kommer man att använda gummigranulatet SBR.

Enligt projektledare Dan Engblom är SBR det granulat som till det hela sett är det bästa för miljön, men vid den rundvandring av arenan som kultur- och fritidssektorn igår ordnade höjdes ändå skeptiska röster.
- SBR är gjort av nermalda begagnade bildäck och enligt rapporter från olika kemikaliemyndigheter och naturskyddsverk ska man göra allt för att undvika det. Och ikväll har vi fått veta att det är det som ska användas på den nya konstgräsplanen, säger Anders Casén, en av de som närvarade vid rundvandringen.
Engblom säger däremot att man gjort bedömningen att SBR är det mest miljövänliga granulatet på marknaden för tillfället.
- Vi har kravställt en helhet kring det och har granulatfällor i brunnarna, och rännor som ska ta hand om mikroplaster, säger Engblom.

Fler Nyheter

Lantrådet kritiseras för öppningsanförande

Veronica Thörnroos (C) höll i går sitt första anförande i lagtinget som lantråd. Hon svarade på den kritik som framfördes av oppositionens Camilla Gunell (S) om att relationen mellan Centern och FS-links inte förefaller vara objektiv.

Tuffare hållbarhetskrav på bankerna

Tillsammans med cirka 200 andra banker, bland annat OP-Gruppen och Nordea, har Ålandsbanken undertecknat FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet. Principerna ställer bland annat krav på att bankerna öppet måste redovisa sin negativa klimatpåverkan samt sätta tydliga och mätbara hållbarhetsmål.

Svårt att föra in växter och frukt

Om du reser till eller från ett land utanför EU får du inte ta med dig några växter, varken ätbara eller andra, utan ett sundhetscertifikat. Det här enligt ny växtskyddslagstiftning som träder i kraft på lördag.

Man dömd för misshandel

Nyhetsnotisen i ljudform:
Tingsrätten har dömt en man till 20 dagar fängelse för att ha misshandlat en annan man i juli under Rockoff-veckan 2018.

Gunell ifrågasatte Centerns objektivitet i tunnelprojekt

Jörgen Pettersson (C) och Camilla Gunell (S):
Hurdan relation har Centern och regeringsblocket till tunnelprojektören FS-links eftersom FS-links är de enda som hörts i finans- och näringsutskottet angående kortrutten undrade Camilla Gunell (S) i dag när lagtinget diskuterade utskottets utlåtande över budgetförslaget för 2020.

20.000 till Kastelholmssamtalen

Nyhetsnotisen i ljudform:
Kastelholmssamtalen som hålls i mars har fått 20.000 euro. Pengarna går till Ålands fredsinstitut som står bakom arrangemanget.

Villkorligt fängelse för bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
Villkorligt fängelse i 3 månader för bedrägeri. Det blev domen under dagens rättegång där en man stod åtalad för grovt bedrägeri under 2014.

Avtal gällande räddningsväsendet sägs upp av staden

Jessy Eckerman, infrastrukturnämndens ordförande
Avtalen mellan Mariehamns stad och Jomala kommun sägs upp gällande brand- och räddningsväsendet. Det beslutades efter infrastrukturnämndens möte igår kväll.

Marknadsdomstolen ger fastighetsverket rätt om geriatriska

Stefan Rumander:
Marknadsdomstolen ger Landskapets fastighetsverk rätt i tvisten med Donalds Arkitekter Ab om geriatriska klinikens utbyggnad.