Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 april, 2023 - 15:24Uppdaterad: tisdag, 11 april, 2023 - 16:08
  • Trycket fortsätter till hösten att vara högt på barnomsorgen i Mariehamn.

Fortsatt högt tryck på stadens barnomsorg – räkna inte med dagisplats närmast hemmet

Att både Mariehamns församling och Waldorf Åland r.f. till hösten lägger ned sina respektive daghemsverksamheter försvårar situationen ytterligare för Mariehamns barnomsorg.

Pamela Sjödahl, biträdande bildningschef i Mariehamn, säger att trycket på barnomsorgsplatser till hösten är högt, särskilt i norra Mariehamn och gällande småbarnsplatser. De barn från Mariehamn som nu går på S:t Mårtens daghem och som till hösten behöver en ny barnomsorgsplats kommer att spridas mellan olika daghem inom staden.

– Det är ingen förälder som ska vara orolig för att man inte ska få en plats – vi klarar av att bevilja platser och gör så gott vi kan. Det vi inte klarar av är att bevilja platser på exakt de enheter som föräldrarna vill. Man kanske behöver få en daghemsplats i centrum istället för norra stan, säger hon.

Det höga trycket innebär också att syskon inte nödvändigtvis får en plats på samma daghem.

Pamela Sjödahl efterlyser en politisk behandling av frågan för att staden på sikt ska få fler barnomsorgsplatser. Det behövs för att möjliggöra en bättre platshandläggning.

– Det skulle också vara bra rent specialpedagogiskt att kunna anpassa vissa gruppers storlek då man har barn som mår bättre i mindre grupper, men sådana möjligheter har vi inte idag på grund av platsbristen, säger Pamela Sjödahl.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »