Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 16 oktober, 2016 - 10:46Uppdaterad: måndag, 17 oktober, 2016 - 11:14
  • Mats Löfström fördömer försvarsministerns uttalande. Foto: Jannika Ranta

Försvarsministern ifrågasätter demilitariseringen

Nyttan med den åländska demilitariseringen ifrågasätts av den finländske försvarsministern Jussi Niinistö (SannF).

I en radiointervju i Yles program Morgonettan påstår han att demilitariseringen varken minskar hoten eller gör det lättare att försvara Åland i en krisstuation. Försvarsminister Jussi Niinistö fick i programmet frågan om han tycker att man borde göra någonting för att förändra läget med Ålands demilitarisering och öppnade för en diskussion med Sverige.
- Det kan hända att vi någon gång i framtiden kan diskutera också den här frågan i samband med försvarssamarbetet med Sverige, sa Jussi Niinistö till Yle.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström var snabb med att fördöma utspelet som enligt honom knappast förbättrar det säkerhetspolitiska läget i Östersjön.
- Det här är onödiga uttalanden som bara skadar förtroendet mellan regeringen och Åland eftersom man kan tolka det som att regeringen och Finland inte helhjärtat står bakom Ålands demilitarisering, uttalar sig Löfström i ett pressmeddelande.

- Ålands demilitarisering är äldre än Finlands självständighet och världen har sedan demilitariseringens tillkomst upplevt betydligt större spänningar än den vi har idag. Klart att krigsföring och vapensystem förändrats dramatiskt sedan Krimkrigets slut 1856, men grunden för demilitariseringen har inte förändrats det minsta, fortsätter Löfström i pressmeddelandet.

- Ett militariserat Åland skulle inte bara vara i strid med internationella avtal, det skulle även öka spänningarna i Östersjön ytterligare, vilket inte är i Finlands eller någon annans intresse. Därför är det helt onödigt, och snarare kontraproduktivt, att problematisera demilitariseringen som politisk fråga, avslutar Löfström.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »