Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 december, 2016 - 12:03
  • En rättegång om försök till grovt bedrägeri hölls i Ålands tingsrätt i dag. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Försökte lura företag på 3,6 miljoner euro

I dag hölls rättegång mot två män som stod åtalade för försök till grovt bedrägeri. Enligt åklagaren Henrik Lindeman ska männen ha försökt vilseleda företag att betala för en tjänst som dom inte haft förmåga att leverera.

Männen har gjort ett utskick som ska ha varit maskerat till en faktura, men där det stod i liten text att det rör sig om ett erbjudande om sökmotorregistrering på internet. Enligt åklagaren kan utskicket ha gjorts till cirka 6.000 företag i riket och om alla skulle ha betalat hade det kommit in närmare 3,6 miljoner euro.

Männen medger att dom skickat ut erbjudandet, men att det var till cirka 500 företag. Dom hävdade till sitt försvar att det inte kan vara fråga om försök till grovt bedrägeri eftersom inget företag betalat någon summa. I kontakten med vissa eventuella kunder har dom uppgett ett namn på en person som inte existerar och det förklarades med att det var ett skrivfel.

Den ena av männen har varit föremål för förundersökning för liknande fall i Sverige, vilket åklagaren påpekade, men försvaret hävdade att det inte hade något med dagens åtal att göra. Åklagaren yrkar på straff och näringsförbud för männen och dom kommer senare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »