Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 11:46Uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 16:30
  • Tiden är knapp efter att det i går blev känt att internetvalet ställs in

Försöker ta hjälp av ambassad och Ålandskontor

Centralvalnämnden för lagtingsvalet utreder just nu möjligheterna att ta hjälp av Finlands ambassad i Stockholm och Ålandskontoret i Helsingfors att ta emot och transportera brevröster till Åland, i stället för att låta brevrösterna färdas hela vägen via posten.

Tiden är knapp för de ålänningar utanför landskapet som önskar brevrösta i lagtingsvalet, sedan det i går blev känt att ingen internetröstning kommer att bli av. Kirsi Sundholm, sekreterare för centralvalnämnden i Brändö säger att hon fick den här informationen under förmiddagen, men att centralvalnämnden undersöker saken och ännu inte kan lova något.

En person har kontaktat Brändö kommuns centralvalnämnd sedan beskedet i går om inställd internetröstning. Detta för att beställa brevrösningshandlingar. Även till Eckerö har en person hört av sig sedan gårdagens besked. I Föglö har fyra personer begärt brevröstningshandlingar, men samtliga förfrågningar kom före gårdagens besked. Till Mariehamn har flera hört av sig sedan beskedet och under förmiddagen hade antalet begärda brevröstningshandlingar överstigit 50 stycken.