• Tiden är knapp efter att det i går blev känt att internetvalet ställs in
Brevröstare går en kamp mot klockan.
Längre inslag om att brevröstare går en kamp mot klockan.
Nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 11:46, uppdaterad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 16:30

Försöker ta hjälp av ambassad och Ålandskontor

Centralvalnämnden för lagtingsvalet utreder just nu möjligheterna att ta hjälp av Finlands ambassad i Stockholm och Ålandskontoret i Helsingfors att ta emot och transportera brevröster till Åland, i stället för att låta brevrösterna färdas hela vägen via posten.

Tiden är knapp för de ålänningar utanför landskapet som önskar brevrösta i lagtingsvalet, sedan det i går blev känt att ingen internetröstning kommer att bli av. Kirsi Sundholm, sekreterare för centralvalnämnden i Brändö säger att hon fick den här informationen under förmiddagen, men att centralvalnämnden undersöker saken och ännu inte kan lova något.

En person har kontaktat Brändö kommuns centralvalnämnd sedan beskedet i går om inställd internetröstning. Detta för att beställa brevrösningshandlingar. Även till Eckerö har en person hört av sig sedan gårdagens besked. I Föglö har fyra personer begärt brevröstningshandlingar, men samtliga förfrågningar kom före gårdagens besked. Till Mariehamn har flera hört av sig sedan beskedet och under förmiddagen hade antalet begärda brevröstningshandlingar överstigit 50 stycken.

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.