Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 augusti, 2024 - 08:20Uppdaterad: fredag, 23 augusti, 2024 - 09:51

Förra infrastrukturministern om Axferriesplanerna: “Det sparar inga pengar” 

Förra infrastrukturministern, Obunden samlings Christian Wikström som i dag är oppositionspolitiker i lagtinget, tycker det är roligt att landskapsregeringen jobbar vidare med Axferries-idén som förvaltningen och Finferries tidigare vd arbetade fram redan under den förra mandatperioden.

Men att ett landskaps- och statsägt rederi skulle bromsa kostnadsutvecklingen i skärgårdstrafiken tror han inte på.  
- Finferries vinstmarginaler är väldigt höga. De befintliga aktörerna har vinstmarginaler på några procent, Finferries är upp emot 20 procent, säger han och tillägger att andra förändringar i skärgårdstrafiken behövs om kostnaderna ska minskas, så som olika ruttändringar.  

Om Axferries blir verklighet tycker Christian Wikström att det är viktigt att landskapsregeringen inte anpassar sina upphandlingar för att just Axferries ska vinna dem.  
- Om man börjar anpassa upphandlingarna efter en aktör som man gjort på finska sidan så blir det här jättedyrt. Behåller man det som i dag, att man upphandlar en eller ett par linjer i taget så kan det funka, men det är en chanstagning, säger han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »