Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 juni, 2024 - 16:20Uppdaterad: måndag, 10 juni, 2024 - 16:21
  • Det återstår att se om Åland får medarbetare i Bryssel Arkivbild.

Förhoppningar på mer Åland i Bryssel efter EU-valet

Efter EU-valet kan det bli aktuellt med ökad åländsk representation i Bryssel. Socialdemokraterna har genom sitt samarbete med det finländska systerpartiet på förhand förhandlat till sig en åländsk medarbetare i Brysselstaben, medan Hållbart Initiativ och De Gröna kommit överens om en praktikplats.  

Socialdemokraternas Camilla Gunell säger att man nu inleder diskussionerna om medarbetarskapet. 

– Med två mandat betyder det åtta medarbetare för Socialdemokraterna i Bryssel, medan tre mandat hade betytt tolv. Vi får väl se hur diskussionerna går, men vi har utfästelse och vilja från SDP, säger hon.  

HI:s Alfons Röblom säger att man även för deras del ska sätta sig ner och diskutera med De Gröna om den praktikplats man ska tilldelas.  

Av tradition har Svenska Folkpartiet tilldelat en av sina medarbetarplatser till Åland. Moderaternas Wille Valve, som i EU-valet var ett av många partier som stödde Anton Nilsson på SFP:s lista, säger att det ska bli intressant att se om Socialdemokraternas medarbetarplats blir verklighet. Han betonar att en praktikantplats inte är samma sak som en medarbetarplats, men att det ären välkommen möjlighet för unga ålänningar.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »