• Så här ska nya Föglö-färjan se ut. Foto: Ålands landskapsregering
Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Ett längre inslag med Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 15:12, uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 11:18

"Förhastat beslut om ny färja"

Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

I fredags stod det klart att landskapsregeringen investerar i en ny elhybridfärja för sträckan Svinö-Gripö, den nya Föglölinjen i den planerade kortrutten.

“En milstolpe för skärgårdstrafiken”, kallade landskapsregeringen upphandlingen. Föglö fullmäktigeordförande Stig Fellman är dock kritisk mot upphandlingen, som kan göra det svårt för kommande regeringar att riva upp det gällande kortruttsbeslutet. Han menar att det enda sättet som kortrutten skulle spara tid på är genom en fast förbindelse mellan Föglö och fasta Åland, förslagsvis genom den tunnel som utreds av företaget FS-Links.

Stig Fellman får medhåll av Föglö kommunstyrelses ordförande Gun-Britt Gullbrandsson.

-Med tanke på att elfärjan måste ladda är den ingen tidsvinning för Föglöborna. Man har inte lyssnat på andra alternativ, som tunnelprojektet och dess framsteg. Jag tycker att man har kört över befolkningen väldigt mycket, säger Gullbrandsson.

Fler Nyheter

Viking Line ber om ursäkt till strandade resenärer

Eleonora Hansi:
De resenärer som missade m/s Rosella kommer att bli kompenserade, enligt Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Sverige.

Jurmo färjfäste byggs säkrare

Jurmo färjfäste ska byggas om och landskapsregeringen har beslutat beställa projekteringstjänster av det svenska företaget WSP Sverige AB för detta.

Misstänkte mannen för knivdådet satt på fri fot

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den man som misstänks för knivdådet i Mariehamn under natten till lördag har nu satts på fri fot. Enligt förundersökningsledare Christoffer Ahlfors utreder polisen ärendet som grov misshandel.

Göran Persson lämnar Wiklöf Holding

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Göran Persson avslutar nu sitt uppdrag som styrelsemedlem i Wiklöf Holding. Anders Wiklöf , ägare och styrelseordförande i Wiklöf Holding, berättar att bakgrunden är en upplevd intressekonflikt inom banksektorn.

Ålands Sjötrafik vann passbåtsanbud

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands Sjötrafik Ab kör passbåtstrafiken i Ålands södra skärgård under 2020-2022.

Körförbud och böter för fortkörare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En fordonsförare färdades med en överhastighet om 37 km/h vid Färjsundet i Saltvik under natten till söndag.

"Skynda långsamt med kommunreformen"

Hela nyhetsinslaget med Camilla Andersson och Gustav Blomberg:
-Skynda långsamt med kommunreformen. Det anser Camilla Andersson , Getas kommunstyrelseordförande.

Passagerare missade M/S Rosella – bussen dök upp för sent i Cityterminalen

Therese Söderlund var en av passagerarna som tvingades boka om sin resa.
Flera Viking Line-passagerare missade söndagens eftermiddagsavgång med M/S Rosella från Kapellskär till Mariehamn. Detta på grund av att endast en buss dök upp vid Cityterminalen i Stockholm för vidare färd mot Kapellskär.

Nära köra på fotgängare – smet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.