Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 15:12Uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 11:18
  • Så här ska nya Föglö-färjan se ut. Foto: Ålands landskapsregering

"Förhastat beslut om ny färja"

Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

I fredags stod det klart att landskapsregeringen investerar i en ny elhybridfärja för sträckan Svinö-Gripö, den nya Föglölinjen i den planerade kortrutten.

“En milstolpe för skärgårdstrafiken”, kallade landskapsregeringen upphandlingen. Föglö fullmäktigeordförande Stig Fellman är dock kritisk mot upphandlingen, som kan göra det svårt för kommande regeringar att riva upp det gällande kortruttsbeslutet. Han menar att det enda sättet som kortrutten skulle spara tid på är genom en fast förbindelse mellan Föglö och fasta Åland, förslagsvis genom den tunnel som utreds av företaget FS-Links.

Stig Fellman får medhåll av Föglö kommunstyrelses ordförande Gun-Britt Gullbrandsson.

-Med tanke på att elfärjan måste ladda är den ingen tidsvinning för Föglöborna. Man har inte lyssnat på andra alternativ, som tunnelprojektet och dess framsteg. Jag tycker att man har kört över befolkningen väldigt mycket, säger Gullbrandsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »