• Så här ska nya Föglö-färjan se ut. Foto: Ålands landskapsregering
Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Ett längre inslag med Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 15:12, uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 11:18

"Förhastat beslut om ny färja"

Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

I fredags stod det klart att landskapsregeringen investerar i en ny elhybridfärja för sträckan Svinö-Gripö, den nya Föglölinjen i den planerade kortrutten.

“En milstolpe för skärgårdstrafiken”, kallade landskapsregeringen upphandlingen. Föglö fullmäktigeordförande Stig Fellman är dock kritisk mot upphandlingen, som kan göra det svårt för kommande regeringar att riva upp det gällande kortruttsbeslutet. Han menar att det enda sättet som kortrutten skulle spara tid på är genom en fast förbindelse mellan Föglö och fasta Åland, förslagsvis genom den tunnel som utreds av företaget FS-Links.

Stig Fellman får medhåll av Föglö kommunstyrelses ordförande Gun-Britt Gullbrandsson.

-Med tanke på att elfärjan måste ladda är den ingen tidsvinning för Föglöborna. Man har inte lyssnat på andra alternativ, som tunnelprojektet och dess framsteg. Jag tycker att man har kört över befolkningen väldigt mycket, säger Gullbrandsson.

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.