Publicerad: lördag, 23 november, 2019 - 12:20
  • Viking Grace hör till de fartyg som drabbas och står still i hamn om Sjömansunionens sympatistrejk för de postanställda i riket går in i nästa skede måndag morgon. Foto Pressbild Niklas Nordlund

Förhandlingarna kring poststrejken fortsätter

Förhandlingarna för att försöka nå en lösning när det gäller strejken på den finländska Posten fortsätter i dag i Helsingfors.

Om en lösning inte nås före måndag kl 06.00 går bland annat Sjömansunionens sympatistrejk in i ett nytt skede så att all fartygstrafik i utrikestrafik står stilla från och med måndag morgon, vilket skulle drabba trafiken till och från Åland hårt. Redan i torsdags tvingades Viking Line lämna all frakt i hamnen på fem av sju fartyg. Det är fartygen som är finskflaggade som drabbas, det vill säga Rosella, Grace, Amorella, Gabriella och Amorella. Endast Viking XPRS och Cinderella trafikerar om en strejk bryter ut. Även Eckerölinjens M/S Eckerö trafikerar och har satt in extraturer.

Enligt svenska Yle ägnades fredagen åt att höra de parter som är inblandade i konflikten. Post- och logistikunionens PAUs ordförande Heidi Nieminen sade i en intervju för nyhetsbyrån STT att förbundet inte viker sig när det gäller paketsorterarnas avtalsfråga och att det inte kommer på fråga att försämra sorterarnas arbetsvillkor och löner.