• Viking Grace hör till de fartyg som drabbas och står still i hamn om Sjömansunionens sympatistrejk för de postanställda i riket går in i nästa skede måndag morgon. Foto Pressbild Niklas Nordlund
Publicerad: lördag, 23 november, 2019 - 12:20

Förhandlingarna kring poststrejken fortsätter

Förhandlingarna för att försöka nå en lösning när det gäller strejken på den finländska Posten fortsätter i dag i Helsingfors.

Om en lösning inte nås före måndag kl 06.00 går bland annat Sjömansunionens sympatistrejk in i ett nytt skede så att all fartygstrafik i utrikestrafik står stilla från och med måndag morgon, vilket skulle drabba trafiken till och från Åland hårt. Redan i torsdags tvingades Viking Line lämna all frakt i hamnen på fem av sju fartyg. Det är fartygen som är finskflaggade som drabbas, det vill säga Rosella, Grace, Amorella, Gabriella och Amorella. Endast Viking XPRS och Cinderella trafikerar om en strejk bryter ut. Även Eckerölinjens M/S Eckerö trafikerar och har satt in extraturer.

Enligt svenska Yle ägnades fredagen åt att höra de parter som är inblandade i konflikten. Post- och logistikunionens PAUs ordförande Heidi Nieminen sade i en intervju för nyhetsbyrån STT att förbundet inte viker sig när det gäller paketsorterarnas avtalsfråga och att det inte kommer på fråga att försämra sorterarnas arbetsvillkor och löner.

Fler Nyheter

Restaurangbåten erbjöds förlängt hyresavtal

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Mariehamns hamn Ab erbjöd Italian Foods att förlänga hyresavtalet för den båtplats där restaurangbåten Ristorante Italia ligger förtöjd i december 2018, mot att fyra villkor accepterades.

"Vi vill att allt står färdigt när personalen tillträder"

Hör en längre version av inslaget från Åland Idag:
Arbetet inför kommunernas socialtjänst, pågår aktivt för att organisationen ska kunna påbörjas från och med 1.1.2021. Detta inkluderar bland annat att hitta områdeschefer och övrig personal.

Staden tar över driften av Backebergs lekpark

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Mariehamns stad säger upp avtalet med Folkhälsan angående lekparken i Backeberg, som är den sista kvarvarande lekparken i staden med lekparksverksamhet.

Telebolaget DNA beviljas tillfällig näringsrätt

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar telekommunikationsbolaget DNA tillfällig näringsrätt på Åland. Ett av villkoren för beviljandet är att verksamhetsspråket på Åland ska vara svenska.

Åland post inleder samarbetsförhandlingar igen

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åland Post kallar post- och logistikbranschens union PAU till samarbetsförhandlingar med start den 28 januari.

Mika Nordberg beklagar att färjavtalet sades upp

Mika Nordberg intervjuas av Johan Ågren:
Lagtingsledamot Mika Nordberg (MSÅ), tidigare infrastrukturminister som drev projektet för västra Föglö, tycker det är tråkigt att avtalet om en ny elhybridfärja sades upp.

Fallet Ristorante Italia till rätten

Roger Jansson:
Nu går fallet med restaurangbåten i Östra hamnen, Ristorante Italia, till rätten.

Lindfors vald till ny kommundirektör i Lemland

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Kommunfullmäktige i Lemland gick på styrelsens linje och utsåg i går Julia Lindfors till ny kommundirektör.

Många trafikbrott under gårdagen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Polisen rapporterar om ovanligt många trafikbrott i går, totalt åkte nio personer fast för olika typer av trafikbrott.