Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 juni, 2024 - 16:45Uppdaterad: måndag, 24 juni, 2024 - 17:09
  • Dan Westerholm företagsrådgivare och affärsutvecklare vid Ålands Näringsliv. Arkivbild.

Företag med omsättning under 20 000 slipper momsregistrering

Från och med 2025 ändras momsskyldigheten för små företag i Finland. Om företagets omsättning understiger 20 000 euro behöver företaget från ingången av 2025 inte registrera sig som momsskyldig eller ta ut någon moms av sina kunder. I dag är gränsen 15 000 euro. 

– Det är bra eftersom många ålänningar har företagande som bisyssla vid sidan av sitt vanliga arbete, säger Dan Westerholm företagsrådgivare och affärsutvecklare vid Ålands Näringsliv. 

Företag kan fortsättningsvis registrera sig som momsskyldiga även om omsättningen är mindre än 20 000 euro.  

En fördel enligt Westerholm med att inte vara momsregistrerad är att man kan se på prissättningen mot kunderna på ett annat sätt och att många upplever att det är lättare administrativt. 

– Men det finns också nackdelar. Om man inte är momsregistrerad kan man inte heller dra av momsen för sina kostnader på inköp som företag, säger Westerholm. 

Ändringarna gäller från januari 2025. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »