Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 5 maj, 2019 - 13:00Uppdaterad: måndag, 6 maj, 2019 - 13:04
  • Folktingets nya ordförande Sandra Bergqvist. Foto: Nina Smeds

Folktinget är svenska språkets vakthund

Folktinget är svenska språkets vakthund säger Sandra Bergqvist (SFP). Hon valdes till ny ordförande för Folktinget, när man höll sin 100-års jubileumssession i Mariehamn i helgen.

-Folktinget har stor betydelse eftersom vi arbetar över partigränserna för tillgången till service på svenska och rätten att använda sitt modersmål, säger hon.

Det svenska språket har varit i snålblåsten under de senaste fyra åren.

-Folktinget har agerat som en mycket pålitlig vakthund och det är ett arbete som Folktinget måste fortsätta med och utveckla, säger Bergqvist.

Åland och de åländska delegaterna har alltid haft stor betydelse i Folktinget och Bergqvist hoppas att det fortsätter. Jonny Andersen (Lib) återvaldes som andra viceordförande. Han säger att Åland har stora fördelar av Folktinget.

-Vi kan dra nytta av den kapacitet som finns inom Folktinget både på kansliet och när det gäller utredningar och att skriva olika utlåtanden, säger han.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »