Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 juni, 2022 - 10:48Uppdaterad: torsdag, 9 juni, 2022 - 15:07
  • Tidigare har det sagts att flyktingförläggningen ska vara i Statens Ämbetshus i Mariehamn. Foto: ÅRTV

Flyktingförläggningen på Åland har öppnat

Migrationsverket, Migri, meddelar att Ålands första flyktingförläggning har öppnat.

Förläggningen öppnades den 6 juni.
- Vi har hittat de rätta personer att starta upp det här och de rätta lokaliteterna i statens ämbetshus för att nu få igång verksamheten, säger Rafael Bärlund, Migrationsverkets kontaktperson för åländska myndigheter och kommuner.

Helena Flöjt-Josefsson föreslogs som ansvarig för flyktingförläggningen på Åland.
- Enligt mina uppgifter har landskapsregeringen gett grönt ljus för det här arrangemanget men rent praktiskt har hon inte inlett sin tjänst men gör det inom en snar framtid. För tillfället har vi Tanja Eklöw, som har sin bastjänst på ÅHS, som har inlett sin roll som handledare på förläggningen, säger Rafael Bärlund.

Förläggningen drivs av Finlands Röda kors och är en filial för förläggningen i Pansio i Åbo. Migri skriver i sitt pressmeddelande att en stor del av ukrainarna bor i privata inkvarteringar. Även de som bor hos privata får möjlighet till exempelvis social- och hälsovårdstjänster samt mottagningspenning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »