• Mika Nordberg, mitten, talade om flygtrafik i skärgården på presskaffet. Foto: Owe Sjöblom.
Mika Nordberg berättar om flygfrågan:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:31, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:47

Flygtrafik i skärgården

I dag kastade infrastrukturminister Mika Nordberg fram en tanke om att landskapet eventuellt kan inleda flygtrafik i skärgården som ett komplement till sjötrafiken.

- På avdelningen brukar vi lite skämtsamt prata om att provtänka och det här går kanske under det kontot, sade Nordberg under landskapsregeringens pressinfo i dag.

Men samtidigt tycker han att det är en tanke som är värd att vidareutvecklas.

- Vi har flygfältet på Kumlinge och att anlägga obemannade landningsbanor på de övriga öarna behöver inte vara så svårt, sade Nordberg.

Trafiken skulle kunna bestå av enmotoriga flygplan med högst tio passagerarplatser och skulle möjliggöra transport av till exempel post och mediciner till skärgården.

- Det här var en tanke som föddes när vi funderade på hur kommunikationen kan se ut i den framtida skärgårdskommunen efter kommunreformen, sade Nordberg.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.