• Mika Nordberg, mitten, talade om flygtrafik i skärgården på presskaffet. Foto: Owe Sjöblom.
Mika Nordberg berättar om flygfrågan:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:31, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:47

Flygtrafik i skärgården

I dag kastade infrastrukturminister Mika Nordberg fram en tanke om att landskapet eventuellt kan inleda flygtrafik i skärgården som ett komplement till sjötrafiken.

- På avdelningen brukar vi lite skämtsamt prata om att provtänka och det här går kanske under det kontot, sade Nordberg under landskapsregeringens pressinfo i dag.

Men samtidigt tycker han att det är en tanke som är värd att vidareutvecklas.

- Vi har flygfältet på Kumlinge och att anlägga obemannade landningsbanor på de övriga öarna behöver inte vara så svårt, sade Nordberg.

Trafiken skulle kunna bestå av enmotoriga flygplan med högst tio passagerarplatser och skulle möjliggöra transport av till exempel post och mediciner till skärgården.

- Det här var en tanke som föddes när vi funderade på hur kommunikationen kan se ut i den framtida skärgårdskommunen efter kommunreformen, sade Nordberg.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.