• Mika Nordberg, mitten, talade om flygtrafik i skärgården på presskaffet. Foto: Owe Sjöblom.
Mika Nordberg berättar om flygfrågan:
Publicerad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:31, uppdaterad: tisdag, 17 april, 2018 - 10:47

Flygtrafik i skärgården

I dag kastade infrastrukturminister Mika Nordberg fram en tanke om att landskapet eventuellt kan inleda flygtrafik i skärgården som ett komplement till sjötrafiken.

- På avdelningen brukar vi lite skämtsamt prata om att provtänka och det här går kanske under det kontot, sade Nordberg under landskapsregeringens pressinfo i dag.

Men samtidigt tycker han att det är en tanke som är värd att vidareutvecklas.

- Vi har flygfältet på Kumlinge och att anlägga obemannade landningsbanor på de övriga öarna behöver inte vara så svårt, sade Nordberg.

Trafiken skulle kunna bestå av enmotoriga flygplan med högst tio passagerarplatser och skulle möjliggöra transport av till exempel post och mediciner till skärgården.

- Det här var en tanke som föddes när vi funderade på hur kommunikationen kan se ut i den framtida skärgårdskommunen efter kommunreformen, sade Nordberg.

Fler Nyheter

Lugn helgnatt trots mycket folk i farten

Natten mellan lördag och söndag var det mycket folk i farten men ändå relativt lugnt, meddelar polisen.

Avgångar med Viggen ställs in

Två avgångar med m/s Viggen ställs in i dag eftersom skärgårdsfärjan drabbats av ett tekniskt fel. Det meddelar Niklas Karlman på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Jansson vill starta union

Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på...

Kor ska hållas på egen mark anser hovrätten

Hovrätten ser ingen anledning att ändra tingsrättens beslut i en dom om kor som betat på mark dom egentligen inte skulle ha varit på.

Polisen avbröt fest på Klinten

Under natten till lördag anmäldes en ungdomsfest på Klinten som störande. Enligt den som ringde skulle det finnas minderåriga på festen. Polisen...

Fyra avvisades från färja

Polisen hade kallats under de tidiga morgontimmarna till ett kryssningsfartyg som anlöpte till Mariehamn. Ordningsvakterna ombord begärde assistans...

Stina Toivonen är Årets senior

Stina Toivonen tilldelas priset Årets senior.

Det ljusnar inom ÅHS-psykiatrin

Situationen ser lite ljusare ut vad gäller psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård.

Köttkonsumtion och klimat

Agronom Lars Höök
Köttkonsumtionens påverkan på vårt klimat är en aktuell fråga som kom upp under Ålands producentförbund, ÅPFs höstmöte idag när agronom Lars Höök föreläste om att neutralisera debatten om just köttkonsumtion.