Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 september, 2021 - 15:35Uppdaterad: tisdag, 14 september, 2021 - 15:36
  • Veronica Thörnroos och Anna-Maja Henriksson. Foto: Felicia Bredenberg, ÅRTV

Flera tvistefrågor kvarstår i självstyrelselagsrevisionen

Det finns en målsättning om att förslaget på en ny självstyrelselag ska kunna lämnas till Finlands riksdag i januari nästa år.
Men det är bråttom och det finns fortfarande flera olösta frågor.

Det var budskapet på en presskonferens med justitie- och Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och lantrådet Veronica Thörnroos som ägde rum på tisdagsförmiddagen.

Anna-Maja Henriksson sa att vi nu står inför ett momentum – misslyckas revisionen finns risken att det kommer att dröja decennium tills Åland får en ny självstyrelselag.
Orsaken till brådskan är det gedigna arbetet som lagen kräver i riksdagen sammankopplat med att mandatperioden i Finlands riksdag snart går in på sitt sista år.

Anna-Maja Henriksson sa att diskussionerna med landskapsregeringen om de ännu olösta frågorna varit goda.

-Man måste minnas att det krävs två till en tango i det här sammanhanget också och där är vi inte riktigt ännu, men jag vill vara förhoppningsfull och tro det ska lösa sig, sa hon.
Vilka tvistefrågor som kvarstår ville hon däremot inte gå närmare in på.

Också lantrådet Veronica Thörnroos konstaterade att det kommer att krävas mycket arbete för att ro självstyrelselagsrevisionen i land.

-Jag säger inte att det är omöjligt, men att det är svårt, sa hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »