Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 april, 2024 - 05:54

Flera namninsamlingar på gång mot vindkraft i Norrhavet – intresset stort i Saltvik

I flera åländska kommuner förekommer nu kommuninvånarinitiativ med listor som samlar namn mot storskaliga vindkraftsparker i Norrhavet, likt den lista i Geta kommun som lämnades in till kommunen i början av förra veckan.

Intresset för namninsamlingen är stort i Saltvik, berättar Dorita Sundberg-Mattsson som är en av flera privatpersoner som samlar namn.  
– Många hör av sig och frågar var man kan skriva under. Just nu finns, som jag känner till, åtminstone fyra olika listor i kommunen hos privatpersoner, säger Sundberg-Mattsson. Listor finns också på offentliga platser som Saltvik Bed and Breakfast och frisörsalongen Frisör Baren. Hittills har, som Dorita Sundberg-Mattsson känner till, ett 40-tal skrivit under. Initiativet bakom listorna kommer från privatpersoner.  I Eckerö kommun finns listor på Eckerö Cruising Club och på Centrumbaren. Centrumbarens innehavare Erna Zopf säger att hon upplever att Eckeröborna är fundersamma kring storskalig vindkraft i Norrhavet men att det finns en tveksamhet till att skriva under listan med namn.  
I Hammarlands kommun finns en lista på lanthandeln Hugos. På tisdagsförmiddagen hade 36 personer undertecknat listan enligt Hugos personal. På de listor Ålands Radio sett finns inget planerat datum för överlämnande till kommunerna. Initiativen vänder sig till kommuninvånare, enligt uppgifter på sociala medier är stödlistor på gång för stugägare i de olika kommunerna. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »