• Många skogsägare har redan lämnat in förnyelseplaner för skogen. Arkivfoto: Tony Nordlund.
Publicerad: måndag, 14 januari, 2019 - 11:49

Flera inkomna förnyelseplaner för stormskador

Ett trettiotal förnyelseplaner för stormskador har redan kommit in till landskapsregeringen från skogsägare runt om på Åland.

- Det kommer säkert komma ett hundratal till, säger skogsbruksingenjör Henrik Pettersson på landskapets skogsbruksbyrå och menar att det mest har kommit anmälningar från personer som har skog i anslutning till större vägar.

En förnyelseplan är en anmälan om hur stor areal en skogsägare vill avverka och var träden finns. Egentligen måste planerna godkännas av landskapet innan man får avverka, men för att försnabba processen får skogsägare börja avverka så fort planen för stormskador har lämnats in, alltså utan godkännande.

- Vi försöker godkänna dem så fort som möjligt, men det innebär förstås en ökad risk för att till exempel fornminnen far illa, men det är svårt att hinna kolla upp allt eftersom att skogsägarna vill börja avverka så snart som möjligt, säger Pettersson.

Han menar dock att kulturbyrån har extra insatta resurser för att undersöka och göra bedömningar ifall något finns i farozonen.

Fler Nyheter

Viking Lines näst bästa halvårsresultat sedan 2010

Viking Line presenterade idag sitt halvårsresultat för 2019. Bolaget redovisar en förlust på 8,8 miljoner för årets sex första månader.

Utbildningar inleds inom bygg, maskin- och metallbranscherna

Ålands gymnasium inleder sysselsättningsfrämjande utbildning inom bygg och maskin- och metallbranscherna.

LR hördes inte i tid om nya postbestämmelser

Landskapsregeringen fick inte lämna in utlåtande om nya bestämmelser i Världspostkonventionen inom utsatt tid, trots att vissa av bestämmelserna finns inom landskapets lagstiftningsbehörighet.

Ett gäng förde oväsen – brottsanmälan upprättades

Polisen meddelar att man under nattpasset till tisdagen fick en anmälan om att ett gäng unga människor som förde oväsen och oenighet i ett grannskap på landsbygden, så mycket att polisen kallades till platsen.

Kommunreformen segar sig fram

Sunds kommundirektör Jens Andersén och kansliminister Nina Fellman:
Kommunernas arbete med att utse representanter till de arbetsgrupper som ska jobba med de planerade kommunsammanslagningarna går trögt.

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.