• Många skogsägare har redan lämnat in förnyelseplaner för skogen. Arkivfoto: Tony Nordlund.
Publicerad: måndag, 14 januari, 2019 - 11:49

Flera inkomna förnyelseplaner för stormskador

Ett trettiotal förnyelseplaner för stormskador har redan kommit in till landskapsregeringen från skogsägare runt om på Åland.

- Det kommer säkert komma ett hundratal till, säger skogsbruksingenjör Henrik Pettersson på landskapets skogsbruksbyrå och menar att det mest har kommit anmälningar från personer som har skog i anslutning till större vägar.

En förnyelseplan är en anmälan om hur stor areal en skogsägare vill avverka och var träden finns. Egentligen måste planerna godkännas av landskapet innan man får avverka, men för att försnabba processen får skogsägare börja avverka så fort planen för stormskador har lämnats in, alltså utan godkännande.

- Vi försöker godkänna dem så fort som möjligt, men det innebär förstås en ökad risk för att till exempel fornminnen far illa, men det är svårt att hinna kolla upp allt eftersom att skogsägarna vill börja avverka så snart som möjligt, säger Pettersson.

Han menar dock att kulturbyrån har extra insatta resurser för att undersöka och göra bedömningar ifall något finns i farozonen.

Fler Nyheter

Hamnbolaget ser positivt på framtiden

Roger Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns Hamn AB gjorde ett resultat på drygt 250 000 euro under 2018. Det framgår av årsberättelsen. Styrelsens ordförande Roger Jansson är nöjd...

Rattfyllerist och fortkörare

I dag stannade polisen en personbil på Sundsvägen i Sund som framfördes i en hastighet av 112 kilomter per timmme på en sträcka där högsta tillåta...

Slopa tandvårdsbil och stöd för kommunreform

Slopa tandvårdsbilen och processtödet till kommunerna för att genomföra kommunsammanslagningen. Det föreslås i två budgetmotioner med anledning av landskapsregeringens förslag till första tilläggsbudget för 2019.

Åland ska lämna B7-samarbetet

Kanslihandläggare Marcus Åkerblom intervjuas av Felix Quarnström:
Åland ska lämna B7-samarbetet. Det säger Marcus Åkerblom , kanslihandläggare på landskapets enhet för rättsliga och internationella frågor.

Grovt skattebedrägeri i rätten

Felix Quarnström rapporterar:
Drygt 150 000 euro i mervärdesskatt uteblev då tre komponentpaket för att bygga radhus köptes in i samband med Hassellängan-projektet i Kalmarnäs. Detta enligt en stämningsansökan där finska staten och tullväsendet står som målsägande.

Löfström andra viceordförande i sin riksdagsgrupp

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström valdes i dag till andra viceordförande i Svenska riksdagsgruppen där Svenska Folkpartiet och den åländska ledamoten ingår.

Töftölinjens färja ersätts med mindre tonnage

Töftölinjens ordinarie vajerfärja med 100 tons kapacitet tas ur trafik för planerat underhåll i morgon, onsdag preliminärt fram till den 30 april.

TV-störningar på grund av servicearbete nattetid

På grund av servicearbeten hos underleverantör kommer det att förekomma störningar och kortare avbrott på Yles TV-kanaler (både SD- och HD-kvalitet)...

Språkforskare prisbelönas av kulturstiftelsen

Eva Sundberg och Ralf Svenblad som båda utforskat och dokumenterat åländskt språkbruk tilldelas Ålandsbankens kulturpris av Ålands kulturstiftelse.