• Många skogsägare har redan lämnat in förnyelseplaner för skogen. Arkivfoto: Tony Nordlund.
Publicerad: måndag, 14 januari, 2019 - 11:49

Flera inkomna förnyelseplaner för stormskador

Ett trettiotal förnyelseplaner för stormskador har redan kommit in till landskapsregeringen från skogsägare runt om på Åland.

- Det kommer säkert komma ett hundratal till, säger skogsbruksingenjör Henrik Pettersson på landskapets skogsbruksbyrå och menar att det mest har kommit anmälningar från personer som har skog i anslutning till större vägar.

En förnyelseplan är en anmälan om hur stor areal en skogsägare vill avverka och var träden finns. Egentligen måste planerna godkännas av landskapet innan man får avverka, men för att försnabba processen får skogsägare börja avverka så fort planen för stormskador har lämnats in, alltså utan godkännande.

- Vi försöker godkänna dem så fort som möjligt, men det innebär förstås en ökad risk för att till exempel fornminnen far illa, men det är svårt att hinna kolla upp allt eftersom att skogsägarna vill börja avverka så snart som möjligt, säger Pettersson.

Han menar dock att kulturbyrån har extra insatta resurser för att undersöka och göra bedömningar ifall något finns i farozonen.

Fler Nyheter

Gott diskussionsklimat råder

Veronica Thörnroos:
-Det är ett gott diskussionsklimat och alla respekterar min önskan om att vi ska starta med ett rent bord. Det säger centerns ordförande Veronica...

Air Leap fick nytt kontakt

Avgående infrastrukturminister Mika Nordberg och Air Leaps vd Magnus Ivarsson
Landskapet ger flygbolaget Air Leap ett kontrakt för att sköta flygtrafiken mellan Mariehamn och Stockholm i en upphandling som slutfördes idag. Detta trots att flygbolaget tidigare haft problem med försenade och inställda flyg.

Obs höll positiva regeringssamtal

Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom
Obunden samlings partiordförande Bert Häggblom är nöjd med de inledande samtalen med centern som under dagen hållit en allra första regeringssondering med de olika partierna.

Många tittade på valvakan

Nyhetsnotisen i ljudformat
Under söndagskvällen och under natten mot måndag streamades Ålands Radios valvaka från Alandica närmare 5000 gånger av över 2700 personer via Ålands Radios hemsida.

Lind nominerad till Augustpriset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Författaren Åsa Lind, som tidigare var bosatt på Brändö, har tillsammans med Joanna Hellgren nominerats till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ansvarsfrågan om internetröstningen ska utredas

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ansvarsfrågan kring den inställda internetröstningen kommer att utredas.

Dags att nominera vinnare till Rädda Barnen-priset

Nyhetsnotisen i ljudformat
Det är tid att nominera vinnaren till årets Rädda Barnen-pris.

Misstänkta nödraketer - men ingen i nöd

Nyhetsnotisen i ljudformat
Flera personer ringde in till Sjöräddningscentralen efter misstanke om att nödraketer hade avfyrats öster om Mariehamn sent på söndagskvällen.

Ännu oklart hur många brevröster som hann fram

Nyhetsnotisen i ljudformat
Ännu finns ingen samlad bild över hur många brevröster som i tid kom in till lagtings- och kommunalvalen. Valadministratör Casper Wrede säger att han bett kommunerna om de här uppgifterna.