• Många skogsägare har redan lämnat in förnyelseplaner för skogen. Arkivfoto: Tony Nordlund.
Publicerad: måndag, 14 januari, 2019 - 11:49

Flera inkomna förnyelseplaner för stormskador

Ett trettiotal förnyelseplaner för stormskador har redan kommit in till landskapsregeringen från skogsägare runt om på Åland.

- Det kommer säkert komma ett hundratal till, säger skogsbruksingenjör Henrik Pettersson på landskapets skogsbruksbyrå och menar att det mest har kommit anmälningar från personer som har skog i anslutning till större vägar.

En förnyelseplan är en anmälan om hur stor areal en skogsägare vill avverka och var träden finns. Egentligen måste planerna godkännas av landskapet innan man får avverka, men för att försnabba processen får skogsägare börja avverka så fort planen för stormskador har lämnats in, alltså utan godkännande.

- Vi försöker godkänna dem så fort som möjligt, men det innebär förstås en ökad risk för att till exempel fornminnen far illa, men det är svårt att hinna kolla upp allt eftersom att skogsägarna vill börja avverka så snart som möjligt, säger Pettersson.

Han menar dock att kulturbyrån har extra insatta resurser för att undersöka och göra bedömningar ifall något finns i farozonen.

Fler Nyheter

ÅF stöder Löfström

Ålands framtid ställer sig bakom den sittande riksdagsledamoten Mats Löfström inför riksdagsvalet den 14 april. Det skriver partiet i ett pressmeddelande.

Pollensäsongen lindrigare än förra året

Agneta Ekebom, biolog på polynologiska laboratiet vid naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Årets pollensäsong blir relativt tidig men troligtvis lindrigare än förra året. Björken blommar kraftigt vartannat år och 2018 var ett år med kraftig blom.

Polisen stoppade drogpåverkad

Under onsdagskvällen och natten till torsdag rapporterar polisen om följande.

Finström önskar seniorboende

Kommunstyrelsen i Finström beslöt på sitt senaste möte att man ska annonsera efter utomstående aktörer som ska bygga ett seniorboende på den gamla dagistomten i Godby, som är i anslutning till äldreboendet Rosengård.

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Igår klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och riket i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.