Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 12 maj, 2023 - 15:14

Flera frågetecken kring livsmedelslagen

Det finns en hel del oklarheter som behöver redas ut innan social- och miljöutskottet eventuellt kan lämna ett betänkande till lagtinget gällande landskapsregeringens förslag på en ny livsmedelslag. Igår behandlades lagen i utskottet. 

- Det finns en hel del frågetecken som behöver redas ut innan vi kan känna oss komfortabla att lämna ett betänkande till lagtinget. På vårt möte nästa vecka får vi ta upp om den ska fortsätta att dras vidare eller om det kan bli så att lagen dras tillbaka, säger Mikael Lindholm (C), vice ordförande i social- och miljöutskottet. 

Mikael Lindholm beskriver lagen som svårtolkad. 
- Det fordras en del arbete för att korrigera lagen för att den ska vara förståelig och hur man ska tolka den, säger han. 

Lagförslaget skulle bland annat innebära att livsmedelsproducenter får betala en årlig grundavgift på 150 euro till ÅMHM. Något som kritiserades av branschfolk. 
- Det blev ett misstag med avgiften, det är sådant som kan hända. Den här lagen är inte i kraft utan den är fortfarande i utskottsbehandling. Min uppfattning är att den kommer att ändras innan lagen träder i kraft, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob). 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »