Publicerad: torsdag, 15 oktober, 2020 - 17:17Uppdaterad: torsdag, 15 oktober, 2020 - 17:25
  • Om en region går in i en spridningsfas ska man överväga att ställa in alla publika tillställningar. Foto: Johan Ågren

Fler rekommendationer: ”Läget är allvarligt”

Riksregeringen gav i dag fler rekommendationer om coronarestriktioner, men det är upp till regionala myndigheter att fatta de slutgiltiga besluten.

Riksregeringen gav i dag fler rekommendationer om coronarestriktioner, men det är upp till regionala myndigheter att fatta de slutgiltiga besluten.

- Coronaläget är allvarligt i Finland, antalet nya fall har ökat betydligt under den senaste månaden, men speciellt under de två senaste veckorna, sa familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

Nationellt råder en rekommendation om distansarbete, men i de regioner där coronaläget nått en accelerationsfas, som råder på Åland enligt landskapsregeringen, eller den allvarligare spridningsfasen finns olika rekommendationer.

Vid en accelerationsfas rekommenderar regeringen bland annat att antalet deltagare på offentliga sammankomster begränsas till hälften av det maximala antalet och att gruppaktiviter för vuxna avslutas. I en spridningsfas ska det övervägas om publika tillställningar alls kan ordnas och detsamma gäller all gruppverksamhet.

- Vi måste tillsammans hjälpas åt att hålla situationen under kontroll för att undvika en nedstängning av samhället, sa forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C).

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »