Fler kluvna skolröster om stipendiers vara eller icke vara

Ska penningstipendier vara en del av skolavslutningen eller inte? Den diskussionen förs inom Mariehamns grundskolor. Stadens bildningschef Mikael Rosbäck är kluven. Ålands Radio bjöd in till diskussion och fick höra fler kluvna röster.
– Man kan säkert premiera med annat än pengar, men det är uppskattat. För mig handlar det mer om hur man fördelar dem, säger Marie Norrgrann, vicerektor i Kyrkby högstadieskola.
Samtidigt tror hon inte att stipendierna påverkar elevernas studiemotivation. Henrik Löthman, lagtingsledamot och lärare i grunden ser fler nackdelar än fördelar med stipendierna, men tycker man är på rätt spår när man väljer at premiera andra än bara eleverna med de högsta betygen.
– Där har skolorna blivit betydligt bättre på att premiera de goda framstegen.
Marie Norrgrann tycker samtidigt att det är viktigt att påminna om att inte heller de högpresterande eleverna alltid har åkt på en räkmacka med god självkänsla - ett stipendium kan betyda mycket även för dem, menar hon.
Den pensionerade läraren Sune Alén tycker att det är synd att vänta till skolavslutningen innan man premierar elever för deras framsteg och att det borde ske mer löpande.
– Det är bra att man tar tag i detta i rektorsgruppen, men låt det inte stanna där, lärarna bör också involveras, säger han.
Henrik Löthman tycker att man bör gå steget vidare och fråga eleverna.
– De borde besvara en enkät. Är det en stress i vardagen? Vill de ha kvar det? Det är ju ganska avgörande i den här frågan.