Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 oktober, 2024 - 14:26Uppdaterad: måndag, 14 oktober, 2024 - 17:26

Fler fiskodlingar kan flytta ut till havs – Nordic Trout: Finns många fördelar

Att slå ihop mindre fiskodlingar till en större odling som placeras ute till havs är en rådande trend som allt fler kommer att följa. Det anser Jussi Kosomaa som är affärsdirektör vid det åländska fiskodlingsföretaget Nordic Trout Ab.  

En fördel med en sådan lösning är att fisken mår bättre i odlingar ute till havs, speciellt under sommaren, eftersom vattnet är svalare där.  
– Att utsläppen blir mer utspädda och att man slipper konflikter med grannar till odlingen hör också till fördelarna, säger Jussi Kosomaa. 
Regionförvaltningverket i Södra Finland har beviljat Nordic Trout Ab miljötillstånd för att flytta nio mindre fiskodlingar från kustvatten vid Gustavs till en stor anläggning som ska placeras i havsområdet Pleikilä. Den nya odlingen beräknas tas i bruk i början av 2026.  
– Att flytta fiskodlingar längre ut till havs kan var en bra lösning för miljön, men det är något som behöver avgöras från fall till fall, säger Helena Boman som är sektionschef för miljöenheten vid ÅMHM. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »