• Finströms kommunstyrelseordförande Roger Höglund (c) öppnar för fortsatta diskussioner med Geta. Foto: Tomas Tornefjell.
Kommunstyrelseordförande Roger Höglund intervjuas av Hasse Persson-Bru
Lyssna på Hasse Persson-Brus längre intervju med Roger Höglund
Publicerad: tisdag, 21 augusti, 2018 - 21:04, uppdaterad: onsdag, 22 augusti, 2018 - 12:02

Finströms kommunstyrelse säger nej till Sund

Finströms kommunstyrelse säger nej till ett samgående med Sund. En lång men odramatisk diskussion i kommunstyrelsen landade i att man föreslår inför fullmäktige att styrgruppen för Finström och Sund avslutar sitt arbete och att man lägger ner hela projektet om en samgång.

Med rösterna 6-1 så röstade kommunstyrelsen för att lämna de samgångsförhandling som Geta sedan tidigare beslutat att lämna. Socialdemokraternas Miina Fagerlund röstade för ett fortsatt försök till samgående. Frågan ska nu behandlas definitivt i fullmäktige.

Kommunstyrelsen i Finström beslöt även att utse kommundirektör Erik Brunström, kommunstyrelseordförande Roger Höglund och kommunfullmäktiges ordförande Viveka Eriksson till kommunens representanter i den rådgivande referensgrupp som ska arbeta vidare med landskapsregeringens kommunreform.

Fler Nyheter

Emil Eriksson blir vd för Ålands Radio

Emil Eriksson har utsetts till ny vd för Ålands Radio och TV Ab och tillträder tjänsten efter årsskiftet. - Jag tycker det verkar vara en intressant tjänst med utmaningar, samtidigt som public service är ett väldigt viktigt uppdrag i samhället att ytterst värna och försvara demokratin, säger han.

Sid flyttar till Seinäjoki

Robin Sid har skrivit på ett kontrakt med SJK som sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Inga besked om ÅBF-utredning

Den 27 februari 2019 fattade årsmötet beslutet att avsluta Ålands bildningsförbund. Då beslöts även att föreningen skulle sökas i konkurs. Vad som ska hända härnäst är ännu oklart.

Regeringssonderingarna fortsätter på onsdag

-Vi träffades under måndagseftermiddagen och fortsätter våra diskussioner på onsdag. Det säger Veronica Thörnroos om regegeringssonderingarna.

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.