Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 april, 2024 - 15:45Uppdaterad: onsdag, 3 april, 2024 - 16:19
  • Plasto hamnar snart i finländska händer, om bolagsstämman så besluter. Foto: Pressbilder, Montage: Ålands Radio

Finska Tactic vill köpa Plasto – ”Produktionen stannar kvar på Åland” 

Plastos storägare är beredda att sälja, beslut fattas på extrainsatt bolagsstämma om en dryg vecka. 

Plastos styrelse har fått ett bud om att sälja Ab Plasto Oy och Plasto WOE till den finska speltillverkaren Tactic. Nu kallas till extra bolagsstämma för att få fullmakt att genomföra affären. Vad Åland Radio erfar är stora ägare redo att sälja. Personalen har informerats i dag, onsdag. 

Anledningen till affären ligger i de skalfördelar en stor finländsk aktör för med sig och i förhoppningar om större vinst, säger Plastos vd Bruno Carlson till Ålands Radio. 

Produktionen och arbetsplatserna är tänkta att stanna kvar på Åland, liksom intäkterna från uthyrningen av fastigheterna. 

Alternativet skulle vara att begära in mera pengar av ägarna, vilket enligt Carlson är förknippat med hög risk. 

– Plasto är lite för litet, och Tactic har egna säljorganisationer i tio länder och säljer till åttio. 

Från Tactics håll menar marknadsansvariga Jemina Heljakka att man redan länge haft ögonen på Plasto, och att tiden nu är rätt för att lägga ett bud. 

– Varumärket lockar och vi uppskattar att produktionen ligger nära, säger Heljakka, som tror att både Tactics och Plastos positioner stärks av affären. 

Enligt Heljakka kan det till och med bli frågan om att utvidga produktionen om affären går igenom. Beslut fattas torsdagen den 11 april då en extra bolagsstämma hålls.

Bland Plastos största ägare återfinns Holmbergs, Ömsen och Ålandsbanken.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »