Finländare bäst i världen på att motstå manipulation och falska nyheter
Nyligen arrangerade Högskolan på Åland en föreläsning med stipendiaten Aaron Rosen från USA. Han besöker tre länder i Europa, däribland Finland, via ett stipendium från Eisenhower fellowship, som är uppkallad efter den amerikanske presidenten Eisenhower och som ska verka för fred och utveckling.
Aaron Rosen är också grundare och ordförande för den partipolitiskt obundna och ideella organisationen World Affairs Council of Miami. Den arbetar för att ge lokalbefolkningen tillgång till högkvalitativ information om internationella frågor.
Hans resa tar honom till Moldavien, Rumänien och Finland för att studera vad det är som gör att vissa länders befolkning är bättre än andra på att stå emot manipulation via desinformation och så kallade “fake news”, falska nyheter. Och det har visat sig att Finland är bäst av världens demokratier på just detta. Det enligt den senaste undersökningen om det så kallade “Media Literacy Index” som ges ut av Open Society Institute Sofia.
Aaron Rosen berättar att det som gör att Finland ligger högst upp på listan över demokratier i världen som har bäst motståndskraft mot desinformation och falska nyheter är att vi har mediefrihet, att befolkningen har högt förtroende för flera viktiga instanser i samhället och att Finland är bra på att inkludera medborgare på olika sätt, bland annat genom att se till att alla ska ha möjlighet att lära sig nya digitala verktyg.
Finland har legat etta på det så kallade Media Literacy Index i flera år nu och det är därför som Aaron Rosen valt att komma hit och studera faktorerna som är avgörande så att han ska kunna ta med sig de kunskaperna hem och hjälpa befolkningen hemma i USA att bli bättre. Det är specifikt några saker som Aaron Rosen lyfter fram som främsta orsaker till Finlands framgångar. Nämligen det att utbildningsväsendet lär ut kritiskt tänkande till elever. Dessutom utbildas eleverna på att kunna ta till sig och tyda information på olika sätt.