Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 juni, 2023 - 16:14Uppdaterad: fredag, 30 juni, 2023 - 17:31

Finland kan tillämpa undantaget för öar på transporter

Finland kan komma att tillämpa undantaget för öar på transporter mellan det finländska fastlandet och Åland.

Nu har arbets- och näringslivsministeriet skickat ett utkast till ny lag om utsläppshandel på remiss. Riktlinjer för användningen av undantaget för öar togs upp i regeringsprogrammet och ska omfatta resor med passagerarfärjor med en bruttodräktighet på minst 5 000 ton. Dessa fartyg behöver inte överlämna ett antal utsläppsrätter som motsvarar deras utsläpp. Undantaget ska minska de negativa konsekvenserna av utsläppshandeln för Ålands samhällsekonomi och tillgängligheten till öarna.  

Sjötransporterna fasas in stegvis i EU:s utsläppshandelssystem från och med den 1 januari 2024. Direktivet ger betydande prövningsrätt i fråga om tillämpningen av undantaget för öar. Medlemsländerna får själva besluta om undantaget ska tillämpas mellan åren 2024 och 2030, detta enligt ett pressmeddelande. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »