Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 29 juni, 2018 - 11:44Uppdaterad: fredag, 29 juni, 2018 - 15:37
  • EU-parlamentet i Bryssel. Arkivfoto: Nina Smeds.

Finland får en till EU-parlamentsplats

Finland får en till EU-parlamentsplats. Under gårdagen togs det formella beslutet och nu fortsätter kampen för att platsen ska tilldelas Åland.

- Nu finns det två formella initiativ som har kommit till riksdagen. Det ena är min lagmotion om att man ska ändra vallagen. Att man delar in Finland i två valkretsar och att Åland skulle vara en egen valkrets, och på det viset garantera att Åland får ett eget mandat, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Det andra initiativet är en framställan från lagtinget som även den behandlar att Åland skulle bli en egen valkrets. Dessutom kommer landskapsregeringen ytterligare bli hörda av statsrådet.

- Nu fortsätter vi med argumentation. Beslutande makten sitter i Helsingfors, men vi gör vad vi kan för att övertyga, säger lantrådet Katrin Sjögren.

Ett beslut kan fattas av riksdagen efter riksdagens sommarledighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »