Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 juni, 2023 - 16:47Uppdaterad: måndag, 5 juni, 2023 - 16:50

Det finanspolitiska ramverket ska få landskapets ekonomi i balans men orosmoln finns

Det finanspolitiska ramverket ska ge långsiktighet och bidra till en ekonomi i balans. Men då gäller det att för politikerna att hedra systemet, konstaterade finansminister Roger Höglund (C) under dagens lagtingsdebatt.  

Ramverket förändrar landskapets budgetarbete på flera plan, bland annat genom att lagtinget fastställer rullande treåriga kostnadstak och överskottsmål som ska ses över vart sjätte år. 

Liberalernas John Holmberg sa under debatten att hans parti ser en risk med att det blir allt för enkelt för politikerna att höja kostnadstaket och frågade finansministern om landskapsregeringen övervägt att sådana beslut ska fattas med kvalificerad majoritet. Något som Höglund sa att ”inte är någon dum tanke” men att landskapsregeringen inte diskuterat frågan.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »