Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 december, 2018 - 12:33Uppdaterad: fredag, 7 december, 2018 - 17:21
  • Finansminister Matas Perämaa. Arkivfoto: Nina Smeds

Finansministern bemöter kommunkritik

Skatterna sänks för fler invånare än för dem som får höjd skatt nästa år. Det säger finansminister Mats Perämaa, liberal, i en kommentar till den kritik som framförts från kommunalt håll om att man inte kompenseras för minskade skatteintäkter.

Kritiken gällde bland annat det faktum att flera kommuner i år får lägre skatteintäkter än prognoserna visat. Det håller Perämaa med om men påpekar att det inte är ovanligt att prognoserna skiljer sig från det faktiska utfallet.

-Det är en del av den verklighet som också gäller för landskapsregeringen, säger Mats Perämaa. Att man på Åland har fler skatteavdrag än i riket motiverar han med att det handlar om att utnyttja skatteverktyget för att stimulera det åländska samhället vilket också gynnar kommunerna.

-Inför 2019 finns det någon kommun som höjer skatten men flera som sänker, säger Mats Perämaa.

En längre intervju om dethär kan ni höra i Åland idag

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »