Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 27 november, 2023 - 16:04Uppdaterad: tisdag, 28 november, 2023 - 08:17

Finansinspektionen om bostadsfonderna: “Exceptionellt läge”

Bostadsfondernas läge är exceptionellt och man har tidigare aldrig sett något liknande gällande dem i Finland. Det säger Anna Mäkipeska, senior övervakare på Finansinspektionen om Ålands Radios tidigare nyhet att kunder på Ålandsbanken sitter fast med pengar i bankens bostadsfond.  

Hon förklarar att bostadsfonderna har likviditetshanteringsverktyg för att hantera exceptionella situationer och att nu är första gången någonsin som bostadsfonderna använder dessa verktyg. 
I andra länder har man också haft utmaningar med bostadsfonder, berättar Mäkipeska. Regelverket kring fonderna ser olika ut för olika länder och i exempelvis Tyskland har bostadsfonderna färre inlösningstillfällen per år än vad de har i Finland.  
I vissa länder tillåts endast professionella investerare att placera i bostadsfonder. 
En del av den kritik som bostadsfonderna i Finland fått är att de marknadsförs till icke professionella investerare. 

– Vår nationella lagstiftning möjliggör för tillfället att bostadsfonderna riktas till icke professionella. Bankerna måste berätta om riskerna med dessa fonder och det är placerarens ansvar att bekanta sig med fondens dokumentation, egenskaper och risker, säger Anna Mäkipeska.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »