Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 juni, 2017 - 06:41Uppdaterad: tisdag, 6 juni, 2017 - 09:38
  • Så här såg det ut när ÅMHM gjorde inspektion på Fifax i vintras. Nu kräver man att anläggningen skaffar en avloppsreningsanläggning. Foto: Ulf Weman.

Fifax förbjuds släppa ut processvatten

Nu förbjuder ÅMHM den landbaserade fiskodlingen Fifax Ab att släppa ut orenat processvatten till havet.

I ett beslut som lagts ut på ÅMHM:s hemsida skriver myndigheten att förbudet träder i kraft den 31 augusti, och om Fifax inte lyder kommer ÅMHM att helt eller delvis avbryta verksamheten vid fiskodlingen.

Fifax saknar i dag en extern avloppsreningsanläggning. Utgående processvatten har sedan verksamheten inleddes hösten 2015 samlats in i en bassäng som ursprungligen planerats för dagvattenhantering och från bassängen har vattnet runnit ut i havet via en avloppsledning. Årsrapporten för fjolåret visar att Fifax inte uppfyller flera av de krav som ÅMHM tidigare ställt på bolaget och dessutom saknar man utrustning för att mäta flödet av utgående processvatten, vilket betyder att det är omöjligt att bedöma den totala miljöpåverkan som bolagets verksamhet resulterar i.

- Genom att ansluta anläggningen till en avloppsreningsanläggning som är dimensionerad och anpassad för verksamheten kan belastningen reduceras och utsläppen mätas, skriver ÅMHM.

Fifax har informerat ÅMHM om att ett externt reningsverk beräknas bli klart i sommar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »